Dünyada gelişimi 16.yy'dan itibaren dünyadaki gelişimi hangi süreçlerden etkilenmiştir?





Türkiye'de ise Cumhuriyet öncesinde çocuk yayınlarına nasil tepki gösteriyordu?


İlk çocuk dergisi ilk masal kitabı ilk resim çocuk kitabı yazarları kimlerdir?

Cevap :

Nildnz

Cevap:

Sosyal hizmetin tarihçesini incelediğimizde Avrupa’da, 16.yy’ın başlangıcında kendisini gösteren kapitalizm olgusu ile yoğun ilişkisi ortaya çıkmaktadır. Avrupa’da hemen hemen her ülkede benzer aşamalardan geçen sosyal hizmet olgusu, Batı’da kimlik bulmuş ve gelişmiştir. Ancak bu durum, 16.yy’dan önce toplumsal ilişkilerde yardımlaşma veya dayanışma olmadığı anlamına gelmemektedir.

Avrupa’da feodal yapının hüküm sürdüğü dönemlerde düzenin devamı üretici sınıfın asgari sosyal güvenliklerinin var olan yapı içerisinde sağlanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu hizmetler senyör-köylü ve tımar sahibi-reaya ilişkileriyle bir bütünün parçalan olarak bu sistem içinde karşılanmıştır. Feodal yapının sayılan etkenler nedeniyle belirli bir bilinç seviyesine ulaşmayı engellemesinden dolayı engellilik, yoksulluk gibi dezavantaj oluşturan durumlar kapitalist ilişkilerin egemen olmasıyla dikkati çeken birer sosyal sorun olarak ön plana çıkmışlardır. Kapitalist sosyo-ekonomik yapının gereği olarak ortaya çıkan düzen ve bunun sonucu olan sosyal refah hizmetleri, sosyal hizmetler, sendikacılık ve demokrasi hareketleriyle birlikte Feodal sistemdeki derebeylik ve ağalık gibi kurumların yerini merkezi devletlere bırakmasıyla sosyal güvenliği sağlama sorumluluğu da devletin görevi ol¬muştur.

Sosyal hizmetin tarihsel süreç içinde yer alışı toplumdaki olanak ve hizmetlerden herkesin eşit olarak faydalanması ve ulusal gelirden adil oranda pay alması düşüncesine dayalıdır. Sanayileşmesini hızlıca gerçekleştiren ülkelerde ilk olarak çalışma şartlarını düzeltmek için mücadelelere girişilmiştir. Bu mücadeleler devlet anlayışında da ses getirerek sosyal refah hizmetleri ve sosyal güvenlik, sendikacılık, sosyal hizmetler kavramlarını aralarında etkileşim olan bir bütünün parçaları halinde geliştirmiştir. Bu kavramlar, toplumsal sorunları önlemek, kapitalist düzenin getirdiği sosyal ve ekonomik adalet¬sizliği azaltmak ve insanın toplumun tüm olanakları oranın¬da refaha erişmesi amacına hizmet etmiştir. Sosyal hizmet belirtilen amaçlara erişebilmek için sorun çözücü uygulamalar gerçekleştiren bir meslek ve aynı zamanda bireysel ve toplumsal değişimi odak alan bir disiplin olmuştur

Açıklama:

anlamadiysan Google'da ozeti var