Cevap :

Merhaba

Köyümüzde herkes bir meslekle iştigal ederdi. Ayakkabıcılar, dericiler ve boyacılar birlikte çalışırdı. Çömlekçiler, seramikçiler ve kilciler birlikte çalışırdı. Kilimciler ve giyecek eşya yapanlar yün iplikten eşya yapanlar bir arada çalışırdı. Kuyumcular, nakkaşlar birlikte çalışırdı. Köyümüz çok zengin bir köydü. Çünkü ticaret kervanlarının en uğrak yerinde bulunuyordu.

------------------

Esnaflar sürekli olarak faaliyetteydi. İşlerin durağanlaştığı zamanlarda da birbiriyle sürekli olarak sohbet eder, birbirlerine hal hatır sorarlardı. Bu esnaflar arasında birlik ve beraberlik olduğuna işaretti. Bu da çarşı ve pazarda, özellikle ticari faaliyetlerde huzur ve barış ortamını sağlıyordu.

------------------

Bizim köyde esnafların bir özelliği vardı. İstisnasız bütün esnaflar birlik ve beraberlik içindeydi. Ayrıca aynı iş kolunda çalışanların mutlaka bir büyükleri bulunurdu. Bu kişilerin sözlerine itibar edilirdi. Bu kişiler hakkaniyetli insanlardı. Esnaflar sürekli olarak yanında çalıştırdıkları elemanlara işlerinin püf noktalarını öğretirdi. İşi öğrenen elemanlar için ileri seviyenin ifadesi çekirdekten yetişme anlamında kullanılıyordu. Çekirdekten yetiştirme, esnafların has işleriydi.

------------------

Bu sistemin zaman içinde ahilik olduğunu öğrendim. Eğitim ve öğretim sisteminin içinde buldum kendimi… Ticaret ve imalat nasıl öğretilir ve insanlar bu yönde nasıl eğitilir işte o zaman anladım. İşin içinde olmak ve her yönüyle o işi yaşamak ve düşünmek eylemleri ahiliğin başlıca unsurları arasında bulunuyordu. Ahilik sistemi bizim köyü öne çıkarıyor, köy halkına kazanımlar sağlıyordu

#Y~