Cevap :
Cevap:
Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayına denir.[1]
Tarımda kullanılan alanların %70'i özelliklerini kaybederek dünya genelinde toplam kara üzerinde %30 civarında çölleşmeye sebep olmuştur. Dünyada erozyon sebebiyle çölleşme tehlikesi bulunan 110 ülke bulunmaktadır. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan hesaplamalarla, dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek için yılda 42 milyar dolar harcanması gerektiği bulunmuştur.
Türkiye topraklarının ise, %90'ı su erozyonu, %1'i de rüzgâr erozyonuna maruz kalmaktadır. Tarım topraklarında bu oran su erozyonu için %75 civarındadır. Türkiye'deki erozyon sonucunda yılda 500 milyon ton verimli toprak kaybedilmektedir.[2]
Doğal şartlarda gerçekleştiğinde kaybedilen verimli topraklar, doğal döngü çerçevesinde telafi edilebilmektedir. Erozyon bilinçsizlik ve insan etkisiyle telafi edilemez boyutlara ulaşabilmektedir. Erozyonun etkisi sebebiyle kaybedilen verimli topraklar tarımsal üretim kapasitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Erozyonun oluşması doğal faktörler ile gerçekleşmekte ancak erozyonun telafi edilemez zararlara sebep olması, insanların bu faktörleri hızlandırmasıyla gerçekleşmektedir.
Erozyon çeşitlerinden olan su erozyonu en etkili erozyondur. Bu erozyonda yağmur damlalarının aşındırmasının yanında yüzey akışa geçen suların da önemli bir etkisi bulunmaktadır. Diğer bir erozyon çeşidi olan rüzgâr erozyonu ise rüzgârın etkisiyle gerçekleşen aşınım ve taşınım olayıdır.
Erozyonun verimli toprakların kaybına yol açmasının yanında peri bacalarının oluşumuna yol açması, doğal bir güzelliğin meydana gelerek turizm bölgeleri oluşturmasına ve bir tezat oluşturmasına neden olmaktadır. Uzun yıllar sonunda özel erozyon çeşitlerinden olan korunmuş sütun erozyonu bu oluşumlara sebep vermektedir.
Açıklama:
Selam olsun
EROZYON
CEVAP ===》 Erozyon, yeryüzündeki kayaçların veya toprağın akarsular veya yağmurlar tarafından eritilmesi veya yer değiştirmesi olarak tanımlanabilir. Erozyon, toprağı verimsizleştiren, geride sadece verimsiz toprak veya taş, kaya parçaları bırakan doğal bir afettir.
Ülkemiz de erozyondan etkilenen bir ülkedir. Akarsular konusunda zengin olan ülkemizde, akarsuların akış hızının yüksek olması, toprak kaybına sebep olmaktadır. Türkiye’de gerçekleşen erozyonun başlıca sebebi ağaçlandırma eksikliğidir. Bitki örtüsü bakımından zayıf olan topraklar, yağmur ve sel suları tarafından kolaylıkla taşınabilmekte, denizlere biriktirilmektedir. Erozyon ile kaybettiğimiz topraklar, barajlara da dolmakta ve çeşitli sıkıntılara sebep olmaktadır. Erozyonu önlemek için çeşitli tedbirler alınabilir. Örneğin boş araziler ağaçlandırıldığında, tarlalar eğim yönünün tersine sürüldüğünde veya yamaçlar taraçalandırıldığında, erozyonun zararları minimize edilmiş olur.
Ülkemizde erozyonu önlemek için hepimize görevler düşmektedir. Ağaç dikimine önem vermiyorsak bile, var olan bitki örtüsünü, ormanları, ağaçları korumamız bile güzel sonuçlar verebilir.
Kolay gelsin başarılar dilerim.
Allah zihin açıklığı versin inşallah.
●●●