Cevap :

Cevap:

Güray Süngü, anlatımı, anlattıkları ile kendine has bir yer oluşturmuş bir yazar. Güray Süngü okurken ben de oluşan duygu bazı kısımlarda olaylar grift bir hale gelse de konu dağılmış gibi görünse de sonda etkileyici bir yere varacağını hissediyorum. Bu etkileyici sonlardan birisi Mehmet’i Sakatlayan Serçe Parmağı’nın finaliydi. İnsanın acayip kısa tarihi kitabı da benzer şekilde hafızasını kaybetmiş bir Adem’in bir yerlerden bir yerlere gitmesini ve sonunda etkileyici bir sonla hikayenin toparlanması şeklinde noktalanıyor. Kahramanın hafıza kaybının gerekçesinin ne olduğu ile ilgili kitabı okurken doğru çıkarımlarda bulunabiliriz ama nasıl olduğu kısmını yazar finalde başarılı bir şekilde kurgulamış.

Kitap, hafızasını kaybetmiş birisinin otel odasında uyanmasıyla başlar. Aslında ilk bölümdeki tuhaf diyaloglar, ilginç anlatımlar kitabın farklı bir kitap olduğunu hissettiriyor. Benim için şimdiye kadar okuduğum Güray Süngü kitapları içerisinde en farklı olan kitaptı. Konu olarak hafızasını yitirmiş bir insanın hayatı ve kendisini hatırlama çabasını hikayenin merkezine yerleştirilmiş. Kitap acı, keder, kader kavramlarının üzerinden bir döngü oluşturuyor. Kitabın kahramanı olan adem oğlu Adem, adaşı olan ilk atasına kadar giderek benliğini, dolayısıyla kendini bulmayı umarak yaptığı yolculukta benliğinin vardığı son noktayı kavramış bir şanslı adem oğlu olarak karşımıza çıkıyor. Ve finalde hafıza kaybının gerekçesi güzel bir anlatımla okura sunuluyor.

Kitabın kenarlarına aldığım notları da kısaca aktarmak istiyorum. Resepsiyondaki ihtiyar ile konuşurken anlatımındaki bir kısımda pek de Güray Süngü üslubuna benzemeyen bir Üslup notu düşmüşüm. Birden fazla yerde Fenerbahçe kısmı var. Bir Fenerbahçe’li olarak bu kısımlar hoşuma gitti. Kitabın ritmi başta çok hızlı başladı ama otuzlu sayfalarda biraz daha yavaşlayıp göstermeyle daha yavaş bir anlatıma geçildi. Güncel kavramlar, olaylar çoğu kez kullanılmış.

Sayfa 44’de yer alan bir kısım bana kitabın anlattığı şeyin bu olduğunu düşündürdü. O satırlar şöyleydi: ” “Tolumbadanda kale teee, hakinas,” dedi ihtiyar büyücü, ermiş, rahip. Anladım yine ki; önce kimsin onu bulacaksın ki nerede olduğunu bulabilesin’di ”

Açıklama:

En İyi Seçer Misiniz?

Güray Süngü "İnsanın Acayip Kısa Tarihi" kitabı hakkında inceleme ağırlıklı bir kompozisyon yazalım:

Güray Süngü, meydana getirmiş olduğu bu eserin başında, okuyucuların kafasını; "Acaba bu bir tür roman mı yoksa düşünce yazısı mı?" şeklinde bir soru ile çelişkide bırakarak yazmaya başlamıştır.

Evet, bu eser bir tür romandır. Fakat alışık olduğumuz romanların bir tık ötesine geçerek postmodern bir tavır ile biz okurlara, insanoğlunun kendi benliğini arayışı ve sonucunda ihsan sahibi olarak bilgeliğe ulaşmaya çalışmasını anlatmaktadır.

İşte bu cümle gibi Güray Süngü'nün de eserinde kullanmış olduğu cümleler kafa yormanız gereken cümlelerdir. Yani okuyup geçmek bu kitap için size hiçbir şey kazandırmaz. Aksine cümlelerin üzerinde düşünmeli ve bu cümleleri kendi benliğinizde tartmalısınız.

Kitabımız Güray Süngü'nün başarılı ve samim dili ile anlatılmış ve birinci tekil kişi anlatımı ile oluşturulduğu için de kitabın okurları kendilerini karakterin yerine kolaylıkla koyabileceklerdir. Yani kitabı okuyan her birey de kitabın konusunda yer aldığı gibi kendi benliğini rahatlıkla arayabilecektir.

Kitabımızın konusu; baş kahramanımız Adem'in bir pansiyonda uyanması ve geçmişine dair hiçibir şey hatırlamaması üzerine kurulmuştur. Düşünsenize hafızanız tamamen silinmiş ve kişiliğiniz yok olmuş... İşte kahramanımız da böyle bir serüvenin içerisinde kendini bulmaya çalışır.

Roman; tasavvuf, din, edebiyat, şiir, fizik, uzay, metafizik, psikoloji, sosyoloji ve daha fazlası ile harmanlanarak zamansal ve mekansal bir değişim ışığında ve Borges Dayı'nın yardımlarıyla karakterimizi ve muhakkak bizleri uzun solukla bir yolculuğa çıkarır.

Ve bu yolculuk sonunda bizlere mükemmel bir beyin jimnasitiği yaptırır, tarihten Adem ile Havva'nın meşhur yasak ağaç imgesine doğru bizleri geçmişe götürür.

Hz. Adem ve yasak ağacın hikayesi;

https://eodev.com/gorev/15049186

Betullsahinerr