Cevap :

Açıklama:

İstiklâl Marşımız Türk ulusunun onurudur, gururudur. Türk bayrağı gibi özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın simgesidir. İstiklâl Marşı’mızı iyice öğrenmek, içtenlikle söylemek, dinlemek her Türk yurttaşının görevidir. İstiklâl Marşı’mızın şairi Mehmet Âkif Ersoy (1873-1936) Türk ordusuna armağan ettiği Milli Marşı’mızın “Yeniden yazılması düşünülemez mi?” dendiğinde: “Allah Türk milletine bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” deyip Milli Marşı’mızın sıradan bir manzume olmadığını, milletimizin kahramanlığını, çektiği acıları, sevinçlerini, umutlarını dile getirdiğini ifade etmiştir.

İstiklâl Marşı’nı bayrağa dönerek, başımız açık, hazır ol durumunda, başımız dik, içtenlikle söylemeliyiz, dinlemeliyiz, Bayrağa ve İstiklâl Marşı’na saygı her Türk’ün ulusal görevidir.

Başka ulusların İstiklâl Marşlarına, bayraklarına da saygılı olmalıyız. Atatürk 10 Eylül 1922’de İzmir’e girdiğinde yoluna serilen yenik düşmüş düşmanın bayrağını: “Bayrak bir ulusun gururudur. O, yere serilemez.” deyip yerden kaldırtmıştır. Türk ölür de bayrağını düşmana teslim etmez. Dünya devletlerini müzelerinde esir düşmüş bir Türk bayrağı yoktur. Bu, Türk’ün özgürlüğüne ne kadar değer verdiğini gösterir.

Okulumuzda, evimizde bayrağımızı; temiz, ütülenmiş, düzgün katlanmış biçimde özenle saklamalıyız. Ulusça kutladığımız günlerde evlerimize, iş yerlerimize bayrak asmak gurur verici bir görevdir. Çünkü bayrak devletimizin, bağımsızlığımızın simgesidir. Devlet olmadan özgür insan, mutlu insan, güçlü bir ulus var olmaz. Bayrağımızı İstiklâl Marşı eşliğinde hızlıca çekmeli, ağır ağır indirmeliyiz.

Bayrak dalgalandığı sürece Türk ulusu hür ve bağımsız yaşamaktadır ve yaşayacaktır. “Ne mutlu, Türküm diyene!”