Cevap :

Cevap:

Filtre kahve kuşkusuz artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Her sabah filtre kahvenin muhteşem kokusuyla uyanmak ve işlerimize başlamak gibisi var mı? Filtre kahvenizi Chemex, Aeropress, V60 vb. ekipmanlarla yapabileceğiniz gibi makineler de uzun bir süredir kahve yapmayı oldukça kolaylaştıran araçlar oldu. Peki hayatımızı evde de işte de bunca kolaylaştıran filtre kahve makinelerinin nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz? Haydi o zaman kahve makinelerinin tarihçesine bakalım ve yıllar içerisinde ne kadar yol kat ettiğini görelim.

Filtre Kahve Makinesi

Filtre Kahve Makinelerinin Tarihsel Yolculuğu

“Coffee percolator” olarak adlandırılan ilk süzgeçli filtre kahve yapma aracının patenti 1865 yılında Amerikalı James Nason tarafından alındı.

Patenti alınan bu kahve makinesi 1869 yılında Hanson Goodrich tarafından geliştirildi ve günümüzde de hala kullanılan formuna kavuştu.

İlk espresso makinesi ise 1884 yılında Angelo Moriondo tarafından icat edildi ve patenti alındı. Ancak maalesef Moriondo’nun makinesi hiç çok popüler olamadı.

1901 yılında ise Milanolu Luigi Bezerra espresso makinesinin tasarımını geliştirdi ve patentini aldı yaptığı yeni makinenin.

1901’de Bezerra’nın makinesinin patentini 1906 yılında Desiderio Pavoni ondan almıştır. Pavoni bu patenti aldıktan sonra dünyaca ünlü La Pavoni markasını kurup espresso makinelerini üretmeye ve satmaya başlamıştır. Bu makineler ilk kez 1906’da Milano Fuarında tanıtılmıştır.

1908’de Alman girişimci Melitta Bentz ise filtre kağıtlı ilk kahve makinesini icat etti. “Coffee percolator” adlı makinelerin çok fazla demleme yaptığı düşünen Bentz, kahvenin içiminin biraz daha acı olmasını bu kağıtlı filtrelerle sağladı.

1929’da Milanolu tasarımcı Attilio Calimani “French press” adlı demleme aparatını geliştirdi.

1933 yılında Alfonso Bialetti ilk moka potunu yapıp patentini de aldı. Bu kahve yapma aracı günümüze kadar Avrupa ve Güney Amerika’da en yaygın kullanılan araçlardan biridir.

1954 yılında ise Almanya’da ilk elektrikli damla damla kahveyi süzen Wigomat adlı kahve makinesini Gottlob Widmann yapmıştır.

1961’de ilk pompalı espresso makinesi Faema tarafından piyasaya sürüldü. Bu makine, espresso üzerinde basınç oluşturma esnasında fiziksel bir güç uygulamak yerine pompalı bir motorla bunu kendisi yapabilen ilk makinedir. Bu tasarım, tüm dünyada kahve yapımında standartları belirlemiştir.

1972 yılında ise elektrikli, damla damla kahve yapan kahve makinesi Amerika’da özellikle Mr. Coffee markasıyla hem evlerde hem de ticari kullanımda en popüler demleme metodu halini almıştır. Günümüzde hala aynı popülerliğini korumaktadır.

Yukarıda aşama aşama günümüze kadar ki kahve makinelerinin tarihçesine değindik. Görülebileceği üzere teknolojide yıllar içerisinde meydana gelen hızlı gelişmeler sayesinde filtre kahve makineleri günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar gelişmiş, sofistike bir hale geldi. Oldukça üst düzey olan bu makineler, sadece tek bir dokunuşla mükemmel öğütme, sıkıştırma ve demleme işlemlerini otomatik olarak ve oldukça lezzetli bir şekilde yapabiliyor. Hayatımızı oldukça kolaylaştıran bu makineler hemen hemen her evin ve iş yerinin vazgeçilmezlerinin başında geliyor.

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Piyasada bulunan filtre kahve makinelerinin özellikleri farklılık gösterebilir. Kimi otomatik programlama özelliğine sahipken kimi makinelerde tüm süreci sizin tamamlamanız gerekebilir. Ayrıca bazı makinelerde kahve öğütme özelliği varken diğerlerinde öğütülmüş kahve çekirdeği kullanmanız gerekir. Bu nedenle en genel haliyle filtre kahve makinesi nasıl kullanılır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Filtre Kahve Makinesi Kullanma Adımları

1.Suyu Haznesini Doldurun

İlk olarak yapmanız gereken makinenin su haznesini doldurmak olacak. Türkiye’de musluktan akan sular çoğunlukla kireçli olduğu için bu suyun doğrudan kullanılması önerilmez. Kireçli su, uzun vadede makinanın zarar görmesine yol açar. En iyi kahve tadını elde etmek istiyorsanız orta sertlikte bir su tercih etmeniz önerilir.

2.Kahve Filtresini Yerleştirin

Su haznesini doldurduktan sonra kahve filtresini yerleştirmeniz gerekir. İlk zamanlarda, acemiliği atana kadar filtre yerleştirmek zorlu bir görev olarak görünebilir. Ancak eliniz alıştıkça makinenin filtresini hızlı bir şekilde değiştirmeye başlayacaksınız. Tek kullanımlık kağıt filtreler kullanabileceğiniz gibi birkaç kullanımlık plastik ya da metal filtreleri de tercih edebilirsiniz. Bazı makinelerde makinenin parçası olarak plastik veya metal filtre verilir. Ancak bu filtrelerin detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Uzun süreli kullanım için tek kullanımlık kağıt filtreler daha iyi sonuçlar verir.

3.Kahveyi Yerleştirin

Filtrenizi yerleştirdikten sonra sıra kahveyi yerleştirmeye geldi. Eğer makinenin kahve çekme özelliği yoksa, filtre kahve için öğütülmüş kahve satın almanız gerekir