Cevap :

Açıklama:

Çanakkale Zaferi KOMPOZİSYON

18 Mart Çanakkale Zaferi, belki de Anadolu halkının yaşadığı en büyük zafer; ama aynı zamanda yaşadığı en büyük acıdır. Tarihimize büyük bir zafer olarak geçse de, hepimizin yüreklerinde büyük bir keder bırakmıştır. Bu kutsal mücadele uğruna Çanakkale’de 250 bin şehit verdik. Çanakkale toprakları çeyrek milyon şehidimizin kanı ile sulandı. Nice çocuklar yetim, nice kadınlar dul ve nice analar evlatsız kaldı. Herkesin yüreğine bir kor düştü. Bir kor ki yüzyıllar geçse dahi sönmeyecek… Bir kor ki acısı hiç dinmeyecek.

Düşman bir olmuştu, geçecekti Çanakkale’yi. Ama kolay mı? ”Çanakkale geçilmez!” diyen askerimizi ezip geçmek, Anadolu topraklarına göz dikmek o kadar basit mi? Elbette ki basit değil ve olmadı da. Düşmanın hevesi kursağında kaldı. Topraklarımız üzerinde kötü emelleri olan kirli eller, tek tek geri çekilmeye başladı. Bir kere yola çıkmıştı halkımız. Dönmek olmazdı. Ölmek olurdu; lakin dönmek olmazdı. Olmadı da.

Belki birçok askerimiz şehadete kucak açtı; ama elimizde kutsal topraklarımız, şanımız, onurumuz ve namusumuz kaldı.Bugün bu toprakların bereketinden yaralanabiliyorsak bu, şehitlerimizden dökülen kanlardandır. Bugün özgürlüğün ve bağımsızlığın tadını doyasıya çıkarıyorsak, ölümü göze alanlardandır. Çanakkale azmin, fedakarlığın, onurun zaferidir. Bağımsızlığın ve özgürlüğün, direnişin zaferidir. Atalarımıza ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. Bu yüzden onların kemiklerini sızlatmayacak şekilde yaşamalı, onların bize bıraktığı toprak, bayrak, vatan gibi kutsal değerleri kanımızın son damlasına kadar korumalıyız.

en iyi şecermusin

Cevap:

Osmanlı devleti çok büyük coğrafyalara hakimiyet kurmuş, yüzyıllar boyunca hakimiyeti elinde bulundurmuş büyük bir imparatorluk idi.

Osmanlı devleti büyüdü gelişti, gerilemeye başladı ve çöküş dönemine geçti. Bu çöküş döneminin sonlarında ise batılılar Osmanlı için “Hasta Adam” tabirini kullanıyorlardı.

Batılı devletler bu hasta adam dedikleri Osmanlı İmpratorluğunu parçalayacak ve kendi çıkarları için kullanacaklardı.

Bunun için ilk iş, boğazları geçmek, oradan İstanbul’a girmek gibi bir hayalleri vardı.

Ancak hiçbirşey istedikleri gibi gitmeyecekti, karşılarında cesur ve asla diz çökmeyen Türk Ordusu vardı. Bu ordunun başında da son derece zeki, ileri görüşlü bir komutan bu da Mustafa Kemal Atatürk idi.

Çanakkale zaferinde 253 bin askerimizle adeta kanla bir duvar ördük, düşmanın boğazları geçerek daha hassas bölgelere girmesini engelledik.

Bu savaş stratejik açıdan da büyük önem taşıyan bir savaştı, eğer bu savaşta olası bir yenilgi alsaydık düşman tüm hassas bölgelerimize girebilirdi. Türk askeri bunun farkında idi, bu yüzden binlerce asker kaybetmemize rağmen düşmana büyük bir yenilgi yaşatarak boğazların ve en önemlisi Çanakkale’nin geçilmez olduğunu düşmana gösterdi.