Cevap :

Cevap:

Nasıl bir eğitim almalı, nasıl meslek seçmeli? Çocukları ne tür bir eğitim modeline sevk etmeli? Hangi müzeleri görmek, hangi meydanlarda oturmak, hangi sokaklarda dolaşmak için dünyanın bir ucuna gitmeli? Hangi kitabı okumalı, filmi seyretmeli, müziği dinlemeli? Hepsinden önemlisi bir insan hayatın her bir dönemini neleri tecrübe ederek yaşamalı çocukluktan yaşlılığa ömrünü nelere dikkat ederek geçirmeli?

Herkes kendi talihinin mimarıdır bu yapı ve uyumu, hayatınızın canlı renklerinde ve faydalı yaşamaya çalıştığınız için bunun neticesinin yarattığı olgunluğu yüz hatlarınızda taşır ve etrafa verirsiniz.

Hayat derbederlik ve tembellik için çok uzun fakat hırsla, yağma ve haydutluk yapmaya değmeyecek kadar da kısadır. Hayat duygularla çalışılacak ve resmedilecek bir kompozisyon aynı zamanda mantıklı yazılacak bir rapor gibidir.

Hayatımız temel olarak dörde ayrılır.12-25 yaşları arası öncelikle temel atma dönemidir hayatınızı bu dönemde kurarsınız. 25-40 arasında hayata karışır söz söylemeye başlarsınız. 40-55 arası olgunluktur otoriter olma dönemidir. 55 ve sonrası ise bir dinlenme, demlenme zamanıdır. Ne yaşadıysanız yüzünüze yansır insanın yüzü bir kitap gibi okunabilir ifadeniz bomboşsa da hiçbirşey yaşamadığınız fark edilir. Bundan kaçının monotonluktan uzaklaşın yüzünüz ifadesiz kalmasın.

Kimden ne Öğrenilir? Beyninize yeni bir kapı açacak size bir değer katacak insanlarla bir araya geldiğinizde birşey öğrenirsiniz, birşey düşünürsünüz yeni bir yere bakmaya başlarsınız.Düşünceniz yeni bir boyut kazanır. Dilinizi, tecrübe ve görgünüzü geliştiren dünyaya bakışınızı değiştiren insanlar önemlidir onlarla bir araya gelmeye gayret ediniz.

Nasıl Çalışmak Gerekir? Türkiye çalışkan insanların yaşadığı bir ülkedir ama çok çalışmak maalesef bizde işe yaramaz çünkü suistimal edilir öncelikle patronlar çalışma hayatımızı suistimal eder onlar etmezse biz kendimiz ederiz. Bir defa işleri yayma merakımız var. İşi en başta çok güzel götürüp sonra tamamlamayız son noktayı koyamaz işi teslim etmekte güçlük çekeriz.

İnsan Kendini Nasıl Yetiştirir? Kendinizi geliştirmek, yetiştirmek istiyorsanız işinizle gücünüzle ilgili olmayan konularla da ilgileneceksiniz. Mühendis de olsanız örneğin, coğrafyayla tarihle uğraşacaksınız müzikten anlayacaksınız dans edeceksiniz. Milletin halini dert edineceksiniz.

İlber Ortaylı’nın engin yaşam bilgisi ve görgüsünden süzülmüş, ömrünü verimli kullanmak tadını çıkara çıkara güzel bir yaşam sürmek isteyen herkese yönelik tavsiyeler içeren kitabı mutlaka tavsiye ediyorum…

Açıklama:

biraz uzun oldu ama kb