Cevap :
öncelikle merhaba:)
1) osman turan
1914-1978 yılları arasında yaşamış tarih alanında çalışmalara sahip olan osman turan 1951 yılında tarih pröfösörü olmuştur. islam tarihi ve selçuklu tarihi üzerine bilimsel çalışmalar yapılmıştır.
2)aziz sancar
1946 yılında dünyaya gelen aziz sancar dna ların onarımı üzerine yaptığı çalışmalarla 2015 yılında nobel kimya ödülünü almıştır.
3)gazi yaşargil
1925 yılında dünyaya gelen gazi yaşargil beyin , sinir ve damar ilişkisi üzerine çalşmalar yapan bilim insanıdır.1999 yılında beyin cerrahı ünvanını almıştır
not: kopya değildir!
başarılar♠♠♠
#OptiTim
➤MERHABALAR
leonhard euler
- İlkel kökleri araştırdı
- yeni büyük asal sayılar buldu
- harmonik serilerin ıraksamasından asal sayıların sonsuz tane olduğu sonucuna vardı. Bu keşif bu alanda 2000 yılda yapılan en büyük buluş olarak kabul edilir
- analitik sayı teorisinin yaratıcısı olmuştur.
hayat hikayesi
Euler 15 Nisan 1707’de İsviçre’nin Basel şehrinde dünyaya geldi. Babası papaz olan Euler yaşamının büyük kısmını Richen şehrinde geçirdi.
Euler matematiğe yoğun bir ilgi duyuyordu ve çocukluk yıllarında aile dostları olan Johann Bernoulli’den eğitim alıyordu. Euler babasının isteği üzerine Basel Üniversitesi’nde İlahiyat, İbranice ve Yunanca eğitimi aldı. Aldığı eğitim sonucunda papaz olacakken Bernoulli’nin müdahalesi sonucunda matematikle ilgilenmeye devam etti. Basel Üniversitesi’nden 1726 yılında mezun olan Euler eğitimi boyunca Varignon, Descartes, Newton, Galileo, Hermann, Taylor, Wallis ve Bernoulli gibi matematikçilerin çalışmalarıyla ilgilendi ve bazılarını yeniden yapılandırdı.
Euler’e St. Petersburg Akademisi’nde eğitim vermesi teklifi yapıldı. Fakat teklifi kabul etmesine rağmen bir yıl süre ile Rusya’ya gitmedi. Bu esnada Basel Üniversitesi’ne başvuruda bulundu. Başvurusu başarılı olamadı. 1727 yılında St. Petersburg’a yerleşti. Sonraki yıl fizik profesörü oldu. 1733 yılında Basel’e döndüğünde matematik kürsüsünde kıdemli akademisyen olarak göreve başladı.
1735 yılında sağlık problemleri ile boğuşmaya başladı. Humma hastalığına yakalanmasının ardından sağ gözü görmemeye başladı. Cerrahi bir müdahale sonucunda gözü iyileşse de bu iyileşme uzun soluklu olmadı. Yeniden görme problemleri baş gösterdi ve 1771 yılındaki ikinci bir müdahale de diğer gözünü de kaybetti.
Rusya’da karışıklıklar varken Rusya’yı terk edip terk etmeme konusunda karasızlık yaşadı. Frederick the Great of Prussia Berlin Akademisi’nin çalışma teklifini kabul ederek Petersburg’dan ayrıldı. Berlin’ de kaldığı 25 yıl boyunca 380 tane makale yazdı. 1773 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucunda hayatını kaybetti.
Isaac Newton
İCATLARI
➤Yerçekimi
➤Hareket Kanunları
➤ Yansıtıcı Teleskop
➤Yepyeni bir matematik türü
HAYATI
Isaac Newton 4 Ocak 1643'te İngiltere'nin Woolsthorpe şehrinde doğdu. Babası bir çiftçiydi ve o doğmadan 3 ay önce öldü. Annesi babasının ölümünden sonra yeniden evlendi ve Newton büyükannesi ile yaşadı. Hiç evlenmemiş olan Newton hayatını yeğeniyle birlikte İngiltere'de geçirdi.
1661'de Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji'ne kaydolmadan önce Grantham'daki Kral Okulu'na katıldı. Üniversiteyken 'Büyük Veba' yüzünden evine döndü ve eve matematik, ışık ve renk üzerine kuramlarını formüle etmeye başladı. Orada yere düşen elma ile yer çekimini bulduğuna inanılıyor.
Newton 1667'de Cambridge'e döndü. İlk yansıtıcı teleskopunu 1668'de inşa etti ve ertesi yıl Yüksek Lisans derecesini aldı. Newton Cambridge'de matematik profesörü olarak görev aldı. Teleskobunu 1671'de Londra Kraliyet Cemiyeti'ne tanıtması istendi.
Kırılma deneyleri ile Newton, beyaz ışığın spektrumdaki tüm renklerin bir bileşimi olduğunu belirledi. Ayrıca ışığın dalgalar yerine parçacıklardan oluştuğunu iddia etti.
NEWTON VE YER ÇEKİMİ
1684 yılında İngiliz gökbilimci Edmund Halley tenha Newton'u ziyaret etti. Newton hareketin üç yasasını oluşturan 'Philosophiae Naturalis Principia Mathematica' kısaca 'Principia' (Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri) kitabından söz etti. 1687'te yayınlanan kitabın basım masraflarını Edmond Halley (gökbilimci, Halley kuyrukluyıldızına adı verilen bilim adamı) kendi cebinden karşıladı.Principia, Newton'u entelektüel çevrelerde bir yıldız yaptı ve sonunda modern bilimin en önemli eserlerinden biri olarak evrensel beğeni kazandı. Çalışmaları, Avrupa Aydınlanmasının temel bir parçasıydı.
1703'te, Newton Kraliyet Cemiyeti başkanı olarak görev aldı ve ertesi yıl ikinci büyük eseri 'Opticks' i yayınladı. 1705'te İngiltere Kraliçesi tarafından şövalye edildi.
#OptiSınavda
#OptiSınav
#Optitim