Cevap :

Cevap:

Açıklama:

1-     Öğrenme hızını arttıran beyin cihazı

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projesi Ajansı (DARPA) tarafından finanse edilen bir çalışmayla, beynin bilişsel fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olacak bir cihaz geliştirildi. Makak maymunları üzerinde gerçekleştirilen testlerde cihazın, maymunların öğrenme hızını yüzde 40 oranında artırdığı bildirildi.

2-     VR ve AR ile ameliyat

Hindistan, ABD  ve İngiltere’den üç cerrah, sanal gerçeklik (VR) ve arttırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerini kullanarak Londra’da bulunan bir hastanın ameliyatını birlikte gerçekleştirdiler.

3-     Yapay zekâ ile kanser teşhis ve tedavisi

IBM’in yapay zekâsı Kanser için Watson (Watson for Oncology), kanser tedavilerinin yüzde             96’sında doktorlarla aynı fikirde olma başarısı elde etti. MIT tarafından geliştirilen yapay zekâ sisteminin, meme kanserindeki yanlış teşhisleri ve gereksiz ameliyatları yüzde 30 oranında azaltabileceği belirtildi. Yapay zekâ destekli olarak çalışan yeni bir endoskopik sistem; kolon (bağırsak) kanserini yüksek bir doğruluk oranıyla ve gerçek zamanlı olarak tespit edebiliyor.

4-     Yeni akıllı bandajlar

Harvard, MIT ve Nebreska-Lincoln Üniversitesi, telefon aracılığıyla aktive edilerek yaraya ilaç veren akıllı bir bandaj geliştirildi. Bandaj liflerinde taşıdığı birbirinden farklı ilaçları, farklı zamanlarda mobil cihazdan aldığı bir komutla yaraya bırakabiliyor.

5-    Diş operasyonu yapan robot

Dünyada ilk kez dişçi bir robot; insanların yardımı olmadan, tek başına bir diş operasyonu gerçekleştirdi. Robot; bu operasyon için gönüllü olan bir kadın hastaya, 3D baskıyla üretilen 2 dişin implantasyonunu başarıyla gerçekleştirdi.

6-     Akıllı kapsüller ile ilaçların vücuttaki izini sürmek

EtectRx‘in ürettiği mide asidiyle aktive olan akıllı kapsüller, mideye vardığında akıllı telefonlarımıza bildirim gönderecek. Aynı aplikasyon üzerinden, eczacı ve doktor da hastanın gün içerisinde ilacını alıp almadığını kontrol edebilecek.

7-     Hasar görmüş dokuyu tek dokunuşla onaran çip

Ohio State Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen bu çipler, gelecek nesil gen terapisi ve hücresel yeniden programlama için büyük önem taşıyor.

8-     Düşünce okuyabilen “beyin stenti”

Araştırmacılar, felçli hastaların yalnızca düşüncelerini kullanarak biyonik bir dış iskeleti hareket ettirebilecekleri beyin implantı geliştirdiler.

9-     Çip üstünde organ teknolojisi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), hayvanların deneylerde kullanılmasının önüne geçmek için “çip üstünde organ” teknolojisini geliştiren şirket Emulate ile araştırma-geliştirme anlaşması yaptı. Bir başparmak boyutlarında olan bu çiplerin üzerinde insan organlarını taklit eden canlı insan hücreleri bulunuyor.

10-  Midede sindirilebilen sensör

Türk bilim kadını Prof. Canan Dağdeviren, bilim insanlarının uzun süredir üzerinde çalıştıkları bir konu olan sindirilebilir sensörü geliştirebilmeyi başardı.