8. 1. Lizozom II. Mitokondri III. Ribozom IV. Kloroplast V. Peroksizom Yukarıda verilen hücresel yapılardan hangilerinin faaliyeti bir bitki hücresindeki su dengesini etki- ler? A) I vell B) II, III ve IV C) II, III, IV ve V D) I, III, IV ve V E) I, II, III, IV ve V​

Cevap :

Cevap:

Bitki hücreleri; Ribozom, Endoplazmik Retikulum, Mitokondri, Lizozom, Kloroplast, Koful, Golgi cismi ve Hücre Zarı organellerinden oluşmaktadır.

Peroksizom sitoloji, diğer adı ile hücre bilimi alanında merak edilen konulardan birisidir. Özellikle biyoloji alanında sıklıkla karşılaştığımız peroksizom zarlı bir organel olmaktadır.

Peroksizom Özellikleri Nelerdir?

Peroksizom hayvan ve bitki hücrelerinde bulunmaktadır. Tek katlı zarla çevrili küre şeklinde veya oval vakuol benzeri organellere peroksizom denilmektedir. Bazı kaynaklarda ise mikro cisimcik adı verilmiştir.

Peroksizom bitki ve hayvan hücrelerinde birikmiş olan zehirli maddeler veya toksikleri inaktive eden katalaz enzimlerini yapısında bulundurmaktadır. Yapısında bulunan katalaz enzimleri sayesinde vücutta bulunan toksik maddeleri parçalayarak vücudu bu maddelerden arındırır. Ayrıca katalaz hücreler için tehlikeli olan hidrojen peroksiti parçalayabilmektedir. Bu katalaz enzimleri ise peroksizomun içerisinde yer almaktadır.

Ben E hepsi diye düşünüyorum ama emin değilim iyi çalışmalar...