P(x) = x.(x-3).Q(x) + 3x-1
P(x) polinomunun (x-3) ile bölümünden kalanı bulmak için x-3 = 0 , x yerine 3 yazıyoruz.
P(3) = 3.(3-3).Q(3) + 3.3-1
P(3) = 8
P(x)'in (x+3) ile bölümünden kalan:
x+3 = 0 , x yerine -3 yazıyoruz.
P(-3) = 18.Q(-3) + (-10)
→ Q(x) = x.(x+3).A + 2
Q(x) polinomunun (x+3) ile bölümünden kalanın 2 olduğunu denklemden görebiliyoruz.
x+3 = 0 olmak üzere x = -3
Q(-3) = 2
P(-3) = 18.2-10 = 36-10 = 26
P(x) = (x²-9).C + ax+b
P(3) = 3a+b = 8
P(-3) = -3a+b = 26
+_____________
2b = 34 ve b buradan 17 bulunur, a = -3
Kalan: -3x+17
Cevap: A