Cevap :

Cevap:

2

Adım adım açıklama:

Bir çarpanı (x+1) ise x yerine -1 yazarsak 0 olur ve 0'ın yanına hangi diğer çarpanları yazmış olsak da çarpım halinde olduğu için cevap doğrudan 0 olarak çıkar. Mesela P(x)=(x+1)(x+2) diye bir polinomumuz olsaydı ve x yerine -1 yazsaydık cevabın 0 olmasını beklerdik. Bu ilkeden yararlanarak sorudaki polinomda x yerine -1 yazalım ve cevabı 0'a eşitleyelim.[tex](-1)^{7} -4.-1+a=0[/tex]. Buradan da a'yı 5 olarak buluruz.

Bir polinomun (x-t) ile bölümünden kalan soruluyorsa içerideki ifadeyi 0'a eşitleriz ki yukarıdaki mantıktan kalan diğer çarpanların çarpımını da 0 yapark cevabı 0'a eşitlesin. Bunu aşağıdaki denklemden de anlayabiliriz.

P(x)=(x-1).Q(x)+k

(Burada Q(x) 6. dereceden bir polinom ama biz onun ne olduğunu bilmiyoruz ve bilmek zorunda da değiliz çünkü x'e 1 vererek bununla çarpım halinde olan Q(x)'i de yok ediyor olacağız . k ise kalanımız tabi ki)

Şimdi orijinal polinomumuza geri dönelim. a'yı 5 bulmuştuk. O halde polinomumuz [tex]P(x)=x^{7} -4x+5[/tex] tir. (x-1) ile bölümünden kalanı sorduğu için x yerine 1 yazalım. Böylece cevabı [tex]1^{7} -4.1+5[/tex]'ten 2 olarak bulduk.

Biraz uzun oldu ama her şeyin mantığını anlatmaya çalıştım. Umarım anlamışsındır. İyi çalışmalar .)