COĞRAFYA IKLIM BILGISI Atmosfer ve Sıcaklik 1 Ikimo Al Tanimlar Bir yerdeki atmos- for olaylannin uzun yillar içindeki or Llamasing dan Atmosferin srcadik ve nem bakımın dan benzer özellik gösteren bolum- Jerne denir Bir yerdeki atmoer olaylannin kisa süreler içindeki degisimine denir 1 Ilgili bilim + faridi karakterde olanlar karsilasira olugur Ilgili bilim + 2 ve çevresinde yıl boyunca genel- de aynı hava kütleleri egemen olduğundan iklim ile hava durumu arasında belirgin bir fark görülmez 3. Dunya'yı çevreleyen gaz küreye atmosfer denir Atmosfer oluşturan gazlar, % 78 % 21 % 1 diger gazlardır 4. dan Atmosferin kalinliği.... çe azalır. Bu duruma gidildik- etki eder 5. Atmosfer olmasaydı (sis, yağmur gibi) gorulmezdi. . Yeryüzünde sıcaklık farkı di • Işık, atmosferde tam karanlik olurdu için golgedeki yerler Zararlı güneş işinlari di. (göktaşları) yeryüzünü daha çok etkilerdi.​

Cevap :

Selam :)

-Soruyu fazla anlamadım ama iklim bilgisi hakkında bilgi verebilirim-

...

İKLİM BİLGİSİ:

Geniş bir sahada, uzun yıllar boyunca (40 – 50 yıl) devam eden, atmosfer olaylarının ortalamasına iklim denir.

İklim Bilgisi

– Sıcaklık

– Basınç

– Rüzgarlar

– Dar bir sahada, kısa süre içerisinde görülen atmosfer olaylarına hava durumu denir.

– İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji denir.

– Dar sahalarda, kısa süreli atmosfer olaylarını inceleyen bilim dalına meteoroloji denir.

– Sıcak ve Soğuk hava kütlelerinin karşılaşma alanına Cephe denir.

– Dünya’yı gazlardan meydana gelen bir geosfer (tabaka) kuşatır. Buna atmosfer denir.

Atmosferin Katmanları:

Atmosfer, yerçekimi etkisiyle iç içe kürelerden meydana gelmiştir. Bunların yoğunlukları ve bileşimleri birbirinden farklıdır.

Troposfer: Atmosferin en alt tabakasıdır. Ekvator üzerindeki kalınlığı 16 – 17 km, 45° enlemlerinde 12 km, kutuplardaki kalınlığı ise 9 – 10 km dir. Bunun nedeni, Ekvator’daki hava kütlelerinin ısınarak yükselmesi, kutuplarda ise soğuyan havanın ağırlaşarak alçalmasıdır. iklim olayları troposferin 3 – 4 km lik kısmında meydana gelir. Çünkü, iklim olaylarında çok etkili olan su buharı troposferin 3 – 4 km lik kısmında bulunur. Troposfer daha çok yerden yansıyan ışınlarla ısınır.  Atmosferdeki gazların % 75′i troposfer katında bulunmaktadır.

Stratosfer: Troposferden itibaren 17 – 30 km ler arasında bulunur. Bu tabakada su buharı olmadığı için, iklim olayı görülmez. Stratosferde sıcaklık değişimi yok gibidir. Sıcaklık –45°C civarındadır. Stratosferde yerçekimi çok azaldığı için cisimler gerçek ağırlıklarını kaybederler. Üst kısımlarında ozon gazı bulunur.

Şemosfer: Stratosferden sonra 30 – 90 km ler arasında bulunur. iki kısımdan oluşur.

* Ozonosfer: içerisinde bulundurduğu ozon gazından dolayı bu ismi almıştır. Güneş’ten gelen ve canlı yaşamı için zararlı olan ışınları (Ultraviyole ışınları gibi) tutar. Bundan dolayı canlıların koruyucu katıdır. Dünya’nın aşırı ısınıp, soğumasını önler.

* Kemosfer: Bu katmana kemosfer denilmesinin nedeni, içerisinde bazı kimyasal olayların meydana gelmesidir. Az miktarda zararlı ışınların tutulması burada da görülür.

İyonosfer: Şemosferden sonra 90 – 300 km’ler arasında bulunur. Bu tabakadaki gazlar ultraviyole ışınlarının etkisi ile iyonlara ayrılmıştır. iyonlaşma sırasında açığa çıkan enerji ile sıcaklığı yükselmiştir.

(250 °C) iyonlar arasında elektron alışverişi son derece fazladır. Bundan dolayı haberleşme sinyalleri, radyo dalgaları bu tabakadan yansır.

Eksosfer: Atmosferin en üst ve en dış sınırını oluşturur. Eksosferde bazı gaz molekülleri yerçekimi etkisinden kurtularak uzaya kaçar. Bu nedenle dış sınırı kesin olarak tespit edilememekte, 10.000 km ye kadar çıktığı sanılmaktadır.

Atmosferin Faydaları

– İklim olayları meydana gelir.

– Canlı yaşamı için gerekli gazları ihtiva eder.

– Güneş’ten gelen zararlı ışınları tutar.

– Dünya’nın aşırı ısınmasını ve soğumasını engeller.

– Dünya ile birlikte dönerek sürtünmeden doğacak yanmayı engeller.

– Uzaydan gelen meteorların parçalanmasına neden olur.

– Güneş ışınlarının dağılmasını sağlayarak, gölgede kalan kısımların da aydınlanmasını sağlar. Bir başka ifade ile gölgelerin tam karanlık olmasını önler.

– Işığı, sesi, sıcaklığı geçirir ve iletilmesini sağlar.

– Hava akımları sayesinde gündüz olan kesimlerin aşırı sıcak, gece olan kesimlerin de aşırı soğuk olmasını engeller.

Bu kadar bilgi yazabildim belki yardımcı olur :)