Cevap :
Açıklama:
Müzik Nedir ve Nasıl Bir Sanat Dalıdır?
Bazı sesler, bir atmosfer yaratmak veya düşünceleri veya duyguları ifade etmek için amaca yönelik bir şekilde birleştirilir. Bu organize sese müzik denir. Müzik, koordine edilmiş bir ses veya ses koleksiyonudur. Müzik yapmak, sesi ve tonu ayarlama işlemidir, genellikle bunları birleşik bir kompozisyon oluşturmak için birleştirir.
Desenli kelime yapısı, ritim ve enstrümantal işbirliği sayesinde müzik, dinleyicilere kişisel deneyimler ve hatta çevremizdeki dünya hakkında iç görü sağlayabilir. İki şarkı birbirinin aynısı değildir ve müzikal yetenek pek çok biçimde sunulur.
Müzik trendleri ses, gitar, saksafon, yazılı sözler, beste gibi ifade edilebilir. Bu müzik unsurları tek tek veya birlikte dinlenebilir. Tek başlarına olmaktansa, bilgiyi örtük ve yaratıcı bir şekilde aktararak genel bir müzik deneyimi yaratmak için birlikte çalışırlar. Gitar doğaçlaması tonlar önerebilse de, aralıkları çeşitli duyguları iletebilir. Bu yetenek sadece seyirciyi cezp etmekle kalmaz.
Bugün dünyada çeşitli gruplar ve müzik sanatçıları vardır. Bu sanatçıların her biri birçok farklı müzik tarzı sunar. Ancak yaratıcılık ve sanat tutkusuyla birbirine bağlılar. Sanatçılar müziği kendilerinin ve yaşadıkları duyguların bir uzantısı olarak kullanırlar. Kendi kendine genişlemeyi temsil eden müzik, müziğin kendisinden daha büyük bir form alma yeteneğine sahip olduğu anlamına gelir.
Müzik yaratmak, kişisel derinliğe duygu, merak ve iç görü getirir. İfadenin sınırlarını aşar ve onunla etkileşime giren herkes için benzersiz bir sanat eseri sağlar. Müziği özel bir sanat formu yapan en önemli özelliklerden biri de pek çok şekilde tüketilebilmesidir. Seyirci, evlerinin rahatlığında, birden fazla teknoloji veya cihaz aracılığıyla müzik dinleyebilir.
Müziği deneyimlemenin sonsuz gibi görünen yolları olsa da, müzik bizim onu deneyimleme şeklimiz tarafından belirlenir. Müzik stres için bir çıkış, kutlama için bir kanal veya başkalarıyla bağlantı kurmanın bir yolunu sağlayabilir. Müzik bizi çevremizdeki insanlarla bağlar, böylece insan etkileşimi yoluyla müziği tartışabilir, paylaşabilir ve daha da geliştirilebilir.
Müzik temalarının tartışılması ve yaygınlaştırılmasıyla şarkıların anlamı çağının ötesine geçmeye devam edecektir. İyi şarkılar ebedidir ve tüm nesiller onları takdir edebilir. Şarkılarla bağlantı kurabilir. İnsanları, nesilleri, tarihi ve anlamı doğru bir şekilde ifade edilemeyecek şekillerde birbirine bağlar.
Diğer pek çok sanat türü arasında, müziğin birçok farklı biçime sahip olabilmesi nedeniyle en göze çarpanlardan biri olduğu kanıtlanmıştır. İster belirli bir şarkı ister müzisyen anıları, duyguları, önemli yaşam olaylarını, hatta yalnızca belirli bir duyguyu temsil ediyor olsun, bir sanat olarak müzik bize daha karmaşık ve değerli şekillerde hissetme ve ifade etme fırsatı verir.
İŞTAH KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Müzik dinlemenin diğer bir faydası ise iştah kontrolüdür. Yapılan bir testte klasik veya caz müzik çalan bir restoranda müşteriler müzik dinlerken daha az yemek tüketmişler ve ortamdan daha fazla zevk almışlardır.
RAHAT BİR UYKU SAĞLAR
Yapılan bir araştırmaya göre, uykuya dalmakta ve rahat bir uyku uyumakta zorluk yaşayan insanlar müzik dinleyerek bu sorunun üstesinden gelebiliyor. Müzik, kişinin uykuya dalmasını kolaylaştırıyor ve uyku sorunlarına birebir çözüm oluyor.
ÖFKEYİ AZALTIR VE SAKİNLEŞTİRİR
Müzik dinlemek stres kontrolünde de oldukça etkilidir. Kişiyi sakinleştirir ve öfkesini azaltır. Örneğin; trafikte sakin ve yavaş müzikler dinlemek, sevdiğiniz müzikleri dinlemek öfkeyi azaltır ve daha kolay bir yolculuk geçirmenizi sağlar.
ODAKLANMA GÜCÜNÜ ARTIRIR
Müzik dinlemek zihni uyanık tutar ve konsantrasyonu artırır. Odaklanma problemi yaşadığınız anda müzik dinleyerek odaklanma gücünüzü arttırabilirsiniz.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Müzik, bağışıklık sisteminizde önemli rol oynayan bir hücrenin miktarını artırabiliyor. 15 dakika müzik dinlemek hücreleri olumlu yönde etkiliyor ve bu sayede bağışıklık sisteminiz güçleniyor, gelişiyor.
EZBERLEMEYE VE ÖĞRENMEYE YARDIMCI OLUR
Araştırmalarla kanıtlanmış gerçeklerden biri de müzik dinlemenin ezberlemeye ve öğrenmeye yardımcı olmasıdır. Buna mozart etkisi de denir. Öğrencilerin ders çalışma esnasında klasik müzik dinlemeleri çalıştıkları konuyu daha rahat öğrenmelerini sağlıyor.
DAHA MUTLU HİSSETTİRİR
Müzik dinlemek, ruhunuza, ruh sağlığınıza iyi gelir. Müzik dinleyerek kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissedebilirsiniz. Hatta bazı psikolojik hastalıkların çözümlenmesi için müzikle tedaviler uygulanabiliyor.
KALBE İYİ GELİR
Müzik ruhun gıdası olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan müzik, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor. Kalp ritimlerini normalleştiriyor, tansiyonu düzene sokuyor.
AĞRILARI DİNDİRİR, HAFİFLETİR
En iyi ağrı kesici olan müzik, ağrıların hafiflemesi ve dinmesinde önemli rol oynar. Özellikle sebebi bilinmeyen bazı ağrıların sadece müzikle dindiğinin görüldüğü olmuştur.