Cevap :
Ukrayna, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsız bir ülke oldu. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimler o zamandan beri arttı ve aşağıdaki durumlar meydana geldi:
- 2004 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimleri, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin'in desteklemediği bir adayın zaferiyle sonuçlandı.
- Rusya 2014 yılında Kırım yarımadasını tanımayan bir açıklama yaptı,
- 100.000 Rus askerinin 2021'de Ukrayna sınırına yakın yerleştirildi, Ukraynalı ve NATO yetkilileri bu durumu endişeyle karşıladı.
- Şubat 2022'de Başkan Putin'in Rus ordusuna Ukrayna'nın çeşitli bölgelerini işgal etti.
Başkan Putin, Ukrayna'yı "köktenci parti/ aşırıcılar" tarafından ele geçirilmekle suçladı. 2014 yılında dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, protestoların ardından görevinden alındı. Yanukoviç Rusya'ya kaçtığında, iktidara demokratik bir hükümet yerleştirildi. Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinin iddia edilen nedeni, “aşırılık yanlılarına” son vermek ve Ukrayna'yı “arındırmak”. Çoğu ülke, bunun Batılı ideallere sahip liderlere karşı misilleme olduğuna inanmaktadır.
Ukrayna, bağımsızlığından bu yana Avrupa Birliği'ne (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılmak için çalışmaktadır. Rusya Devlet Başkanı Putin, buna birkaç kez itiraz etti. Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmesi olmadan, halihazırda NATO'da bulunan diğer ülkelerden yardım alması pek mümkün değildir ve bu da Putin'in güç kullanma planlarını kolaylaştırmaktadır.
Ukrayna, 1991'de SSCB dağıldığında bağımsızlığını kazanan birkaç ülkeden birisi. Bu ulusları geri almak, Başkan Putin hükümetinin coğrafi ve siyasi olarak genişlemesine izin verecektir. Aynı zamanda Rusya'nın daha fazla doğal kaynak elde etmesine katkı sağlayarak, Rusya'nın kendisini ve askeri gücünü artıracaktır.