Cevap :

Cevap:

Coğrafyanın alt dalları; Fiziki Coğrafya, Beşeri Coğrafya ve Ekonomik Coğrafya olmak üzere üç ana gruba ayrılırken aynı zamanda bu üç grup lendi içinde kollara da ayrılmaktadır.

1- FİZİKİ COĞRAFYA:

Hidrografya

Klimatoloji

Jeomorfoloji

Akarsular Coğrafyası (Potamoloji)

Göller Coğrafyası

Denizler ve Okyanuslar Coğrafyası (Oseanografya)

Toprak Corğafyası

Afetler Corğafyası

Hayvanlar Coğrafyası (Zoocoğrafya)

Biyocoğrafya

Bitki Coğrafyası

2- BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYA:

Nüfus Coğrafyası

Beşeri Coğrafya

Ekonomik Coğrafya

Yerleşme Coğrafyası

Tarım Coğrafyası

Turizm Coğrafyası

Sanayi Coğrafyası

Enerji Kaynakları

Ticaret Coğrafyası

Madencilik

Ulaşım Coğrafyası

Jeomorfoloji (Yeryüzü Şekilleri Bilimi): Yeryüzünün biçimlenmesinde etkili olan iç ve dış kuvvetler ile yer şekillerinin oluşumunu ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalı jeoloji (yer bilimi), jeofizik (yer fiziği bilimi) ve litoloji (taş bilimi) gibi bilim dallarından yararlanmaktadır.

Klimatoloji (İklim Bilimi): Sıcaklık, basınç, rüzgârlar (Fotoğraf 1.1.8), nem ve yağış gibi iklim elemanlarının oluşumu ve dağılışı ile yeryüzündeki iklim tipleri bu bilim dalının başlıca inceleme alanıdır. Klimatolojinin yararlandığı başlıca bilimler meteoroloji, fizik ve kimyadır.

Hidrografya (Sular Coğrafyası): Okyanuslar, denizler, göller, akarsular gibi yer üstü suları ile yer altı sularını inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalının yararlandığı başlıca bilimler su bilimi (hidroloji), akarsu bilimi (potamoloji), göl bilimi (limnoloji), okyanus bilimi (oseonografya) ve yer altı suları bilimidir (hidrojeoloji).

Biyocoğrafya (Canlılar Coğrafyası): Bu bilim dalının başlıca inceleme alanı, bitki ve hayvan topluluklarının yeryüzündeki dağılışı ile bu dağılışı etkileyen faktörlerdir. Biyocoğrafya biyoloji, botanik, zooloji bilimlerinden yararlanmaktadır.

Toprak Coğrafyası: Yeryüzündeki toprakların oluşumunu ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır. Pedoloji (toprak bilimi), toprak coğrafyasının yararlandığı bilim dalıdır.

Doğal Afetler Coğrafyası: Can ve mal kaybına neden olan afetlerin  oluşumu ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalı jeoloji, jeofizik, klimatoloji, fizik ve kimya gibi bilim dallarından yararlanmaktadır.

Coğrafya incelediği konuların dağılışını ele alırken kartografyadan yararlanmaktadır. Kartografya, haritalara ilişkin bilimsel verilerin işlenmesi ve sanat çalışmalarını kapsayan harita yapım sanatı, bilim ve teknolojisidir.

Nüfus Coğrafyası: Bu bilim dalı nüfusun özelliklerini, dağılışını, göçleri ve bunları etkileyen etmenleri inceler. Nüfus coğrafyası demografi ve sosyoloji bilimlerinden yararlanmaktadır.

Yerleşme Coğrafyası: Yerleşmenin oluşumunu, gelişimini, özelliklerini ve bunları etkileyen etmenleri inceleyen bilim dalıdır. Arkeoloji ve tarih, yerleşme coğrafyasının yararlandığı bilim dallarıdır.

Kültürel Coğrafya: Yeryüzündeki kültürleri, coğrafi bakış açısıyla inceleyen bilim dalıdır. Etnografya, paleantoloji ve arkeoloji bu bilim dalının yararlandığı başlıca bilimlerdir.

Siyasi Coğrafya: Siyasi olayların nedenlerini, meydana geldikleri yerlerle bağlantılarını ve bu olayların dağılışını inceleyen bilim dalıdır. Jeopolitik ve tarih, bu bilim dalının yararlandığı başlıca bilimlerdir.

Tarihî Coğrafya: Geçmişe ait belge ve bilgilerden yararlanarak bir alanın geçmiş zaman dilimindeki coğrafi özelliklerini araştıran bilim dalıdır. Bu bilim dalının yararlandığı başlıca bilim dalı arkeolojidir.

Tarım etkinliklerini tarım coğrafyası incelemektedir.

Tarım etkinliklerini tarım coğrafyası incelemektedir.

Tarım Coğrafyası: Tarım ürünlerinin ekim ve dikimini, hayvan yetiştiriciliğini, balıkçılığı ve ormancılığı; neden, dağılış ve etkileşim ilkelerine göre inceleyen bilim dalıdır Zooloji ve botanik bu bilim dalının yararlandığı başlıca bilim alanlarıdır.

Sanayi Coğrafyası: İnsan faaliyetleri sonucunda ham ya da yarı işlenmiş maddelerin işlenerek mamul madde hâline gelmesi etkinliğiyle ilgili kolları, bu kuruluşların dağılışı ve bu dağılışta etkili olan faktörleri inceler.

Ulaşım Coğrafyası: Kara, hava, demir ve deniz ulaşımını etkileyen faktörler ile bunların gelişimini ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır.

Enerji Coğrafyası: Enerji kaynaklarının oluşumunu, özelliklerini ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır.

Ticaret Coğrafyası: Ticaretin ortaya çıkmasının nedenlerini, ticarete konu olan ürünlerin özelliklerini ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır.

Turizm Coğrafyası: Turizmin türlerine göre sınıflandırılması, dağılışı ve mekânla etkileşimini inceleyen bilim dalıdır.

Sağlık Coğrafyası: Mekândan kaynaklanan sağlık sorunlarının nedenleri ni ve dağılışını inceleyerek sentezleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalı tıp biliminden yararlanmaktadır.

Açıklama: