Cevap :
Hint-Avrupalı ya da bazı araştırmacılara göre Türk kökenli bir kavim olan Hititler, MÖ 3000 yıllarının sonunda küçük gruplar halinde Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya girerek yerli halk Hatti nüfusu ile karışmış, Hitit Devleti’ni kurmuşlardır. Başkentleri Boğazkale-Hattuşa’dır.
Hititlerde kral tüm Hitit ülkesinin sahibidir. Toprakları, Fırtına Tanrısının yeryüzündeki temsilcisi olarak idare etmektedir. Bolluğu, bereketi, üremeyi temsil eden ana tanrıça, Hititlerde Kubaba olarak adlandırılır.
Konya İvriz’de bulunan Hitit anıtında; Bereket Tanrısı Tarhund elinde bereketi temsil eden buğday başağı ve üzüm salkımını tutmakta, Kral Warpavalas ise tanrıdan bereket ve bolluk dilenmek üzere ellerini kavuşturmuş saygılı bir şekilde kıyam etmektedir. Bu anıt eser, dünyada bulunan en eski zirai abide olarak kabul edilmiştir.
İnsan gücüne göre çok yüksek olan boğanın gücünden yararlanma; antik zaman inançlarını etkilediği gibi, tarım aletlerinin geliştirilmesinde de etkili olmuştur. Saban, kağnı, döğen gibi tarım aletleri hayvan gücüne bağlı olarak geliştirilmiştir. İnsan ve gücü ile kullanılan kazma, kürek, bel, orak, çapa, yaba gibi ahşap ya da metallerden yapılmış tarım aletleri de ihtiyaçlara göre geliştirilmiştir.
HİTİLERDE TARIM ALETLERİ ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANILIYORDU
Hititler tarafından geliştirilen hayvan gücüyle çekilen kağnı, günümüze kadar varlığını sürdürmüş, 20. yüzyılın sonlarına kadar etkin bir şekilde kullanılmıştır. Günümüzde ender olarak dağ köylerinde varlığını sürdürmektedir.
Hitit uygarlığında tarım aletlerinin etkin bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Yazılıkaya kabartmasında yer alan on iki tanrı kabartmasında, ellerinde metalden yapıldığı anlaşılan orak aleti buna örnektir.
Hitit uygarlığında tarımsal üretim, iktisadi hayatın temelini oluşturur. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin çoğunu bugün Anadolu’da görmek mümkündür. Bu ürünlerden arpa ve buğday ilk sırayı almaktadır. Halkın geçim kaynağını ve temel besinini oluşturan buğdayın fiyatı diğer ürünlerin fiyatlarıyla kıyaslandığında daha ucuz ve herkesin alabileceği düzeyde olduğu görülür.
Hitit uygarlığında bitkisel üretim olarak arpa, buğday, çavdar gibi hububatlar ve bir takım baklagiller yetiştirilmiştir. Ayrıca susam, ayçiçeği, mercimek, nohut, bakla, kimyon, kişniş, soğan sarımsak, çiğdem, su teresi, bezelye, fasulye, keten tohumu, kara burçak ve çayır bezelyesi yetiştiriciliği yapılmıştır. Buğday çeşidi olarak Emmer buğdayı(Tririticum Dicoccum), meyve olarak üzüm, elma, kayısı, kızılcık, incir, nar ve zeytin yetiştirildiği anlaşılmaktadır.