Cevap :
Adım adım açıklama:
-5a+4= 16-2a
-2a'yı -5a'nın yanına alıyoruz. Diğer tarafa attığımız için eksi silinip yerine artı geliyor.
-5a+2a= -3a
+4'ü 16'nın yanına atıyoruz. Bunu da diğer tarafa attığımız için artı silinip eksi oluyor.
16-4= 12
Yeni denklem -3a= 12 oldu.
12 artılı bir sayı olduğu için -3'le çarpılacak sayı eskili olmalı ki artı değerini elde edebilelim.
-3.-4 yaparsak cevap 12 olacağı için A= -4
Ek Doküman: "Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem örnekleri":
- https://eodev.com/gorev/175805
Çözüm:
-5a + 4 = 16 - 2a
4 - 16 = 3a
-12 = 3a
-4 = a
Cevap: a = -4
Bilinmeyenleri ve sabit terimleri ayrı taraflarda topladık, bunu yaparken ='den geçen sayının işaretini değiştirdik. Buna göre denklemi çözdük.
➢ 1. Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler
İçerisinde tek bir bilinmeyen olan ve kuvveti bir olan denklemlere birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler denir.
Böyle denklemleri çözerken izlememiz gereken adımlar şunlardır :
*Varsa, Adım 0: Eğer bilinmeyenli bir kısım parantez içine alınıp bir sayıyla çarpılmışsa önce cebirsel ifadelerle çarpmadan yararlanarak çarpmayı yaparız.
Adım 1: Denklemdeki sabit terimler (içerisinde bir bilinmeyen olmayan terimler) ve bilinmeyenler eşitliğin farklı taraflarında gruplandırılırlar.
Bunu yaparken eşittir işaretinden geçen sayının işareti değiştirilir, - ise +, + ise - olur.
Adım 2: Bilinmeyenin katsayısına bölünür. Eğer bilinmeyenin katsayısı 1 ise bölme yapilmasina gerek yoktur zaten.
Örnek denklem çözümü:
[tex]3.(x + 2) = 4x \ \: - 4[/tex]
İlk olarak bir tarafta çarpma olduğu için cebirsel ifadelerde çarpmadan yararlanarak işlemi yapıyoruz.
[tex]3x + 6 = 4x - 4[/tex]
Şimdi, bilinmeyenleri ve sabit terimleri ayrı taraflarda gruplandırıyoruz. Fakat ='den geçen sayının işareti değişiyor.
[tex]6 + 4 = 4x - 3x[/tex]
[tex]10 = 1x[/tex]
x'in katsayısı bir olduğu için bölme yapmak gereksiz.
[tex]x = 10[/tex]
İyi Dileklerimle...
#OptiTim || #Lidya❞