Cevap :
Selam
Bak şimdi
Denetleyici ve düzenleyici sistemler iki bölüme ayrılır.
•Sinir sistemi
•İç salgı bezleri
SİNİR SİSTEMİ
Özellikle sinir sistemi çok önemlidir. Solunum, boşaltım, sindirim, destek ve hareket ile üreme sistemlerini kontrol ederek düzenlenmesini sağlar.
Sinir sistemi ile beraber iç salgı bezleri olarak denetleyici ve düzenleyici sistemler birbirinden ayrılır. Bu konuda aynı zamanda sinir sistemi kendi içinde de kategoriye ayrılmaktadır.
- Beyin
- Beyincik
- Omurilik soğanı
- Omurilik
Sinir sistemimiz görevi etraftan ve beynimizden aldïğı bilgileri değerlendirir. Daha sonra bu bilgilere cevaplar oluşturulur ve vücud sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam eder.
Sinir sistemi aynı zamanda milyonlarca nörondan oluşmaktadır. Nöronlar diğer bir ismiyle sinir hücresi olarak bilinir. Sinir sistemi organları Oldukça hızlı şekilde etkiler ve ortak şekilde çalışmasına imkan verir. Yani kısaca sinir sistemi organlarına yardımcı olur.
İÇ SALGI BEZLERİ
Bir diğer denetleyici ve düzenleyici sistem iç salgı bezleridir. Vücudumuzdaki sistemlerin çalışması konusunda sinir sistemine yardım eder. Hormon ismi ile bilinen salgılar üretmektedirler. Kan yolu ile taşınırlar ve bu konuda her hormonun farklı görevleri bulunmaktadır.
- Hipofiz bezi
- Tiroid bezi
- Pankreas bezi
- Böbrek üstü bezleri
- Eşeysel bezler
Bu hormonlar insan vücudunun farklı yaş dönemlerinde değişik şekillerde salgılanırlar.
Özellikle ergenlik dönemi insanlarda 12 ila 21 yaş arasında değişir. Kızlar 12 erkekler 14 yaşında ergenliğe girer.Bu dönem içerisinde hem ruhsal hem de fiziksel olarak bazı değişimler yaşanır. Bu dönem içerisinde fiziksel açıdan insan vücudu belirli şekilleri alır ve daha olgun bir kişilik haline gelir. O yüzden denetleyici ve düzenleyici sistemler vücudumuz için büyük bir öneme sahiptir.
DOSTUM ÇOK YORULDUM LÜTFEN EN İYİ SEÇ