Cevap :

Açıklama:

Tarım, hayvancılık, arıcılık, madencilik, sanayi ve turizm Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki başlıca ekonomik faaliyetlerdir. Bölgede; arazi engebeli yapıda olduğu, yükselti fazla olduğu ve karasal iklim görüldüğü için tarım yeterince gelişmemiştir. Bölgede ovalarda tahıl ve Malatya yöresinde kayısı üretimi yapılır. Bölgede bozkırlarda küçük baş hayvancılık, Erzurum-Kars yöresinde büyükbaş hayvancılık yapılır. Erzurum-Kars platosunda, Hakkari ve Bitlis'te de arıcılık gelişmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi maden çeşitliliği ve rezervi bakımından en zengin bölgemizdir. Demir, krom, kurşun, çinko ve linyit bölgenin önemli madenlerindendir. Bölgede sanayi yeterince gelişmemiştir. Et ve süt ürünleri fabrikaları ile bölgede yetiştirilen tarım ürünlerinin işlendiği fabrikalar bulunur. Bölge, termik ve hidroelektrik santrallerden elde edilen enerji ile Türkiye'deki enerji üretiminin % 35'ini karşılar. Kayak merkezleri, Van Gölü, Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Ani Harabeleri ve Akdamar Kilisesi bölgenin önemli turizm merkezlerinden bazılarıdır.

Bu konu anlatımında, Doğu Anadolu Bölgesi'nin başlıca ekonomik faaliyetler hakkında bilgi alabilirsiniz.

TAKİP EDERSEN SEVİNİRİM

Cevap:

DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN EKONOMİK FAALİYETLERİ:

TARIM:

Bölgede tarım fazla gelişmemiştir. Çünkü;

Bölge, ülkemizin en dağlık ve en engebeli bölgesi olduğundan tarıma elverişli toprakları azdır.

Yaz mevsimi kısa ve yaz sıcakları yetersizdir. Bölgenin batısı ve güneyinde iklim daha yumuşaktır. Ayrıca sulama imkanları daha fazladır

Buna rağmen bölgede sanayi pek gelişmediğinden halkın çoğunluğu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.

Bölgede üretilen en önemli ürünler buğday ve arpadır.

Yurdumuzda tarım ürünlerinin en geç olgunlaştığı bölgedir. Sıcaklık çok düşük olduğu için sebze üretimine en az elverişli bölgemizidir.

HAYVANCILIK:

Bölgede otlak ve meraların fazla olması, iklimsel ve yer yüzü koşullarından dolayı tarımsal faaliyetlerin yeterince yapılamamasından dolayı hayvancılık en önemli geçim kaynağı haline gelmiştir.hayvancılıkta geleneksel yöntemlerin kullanılması ürün miktarını düşürmektedir.

Erzurum-Kars Bölümü’nde yaz yağışlarının fazla olmasıyla oluşan çayırlar büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Bölgenin güneyindeki ovalarda ise küçükbaş hayvancılık gelişmiştir.

Bölgede yapılan hayvancılığın ülke ekonomisinde önemli yeri vardır. Ayrıca arıcılık(bal üretimi) önemli geçim kaynaklarındandır.

MADENCİLİK:

Türkiye’de maden rezervinin(miktarının) en fazla olduğu bölgemizdir. Ancak bu madenler ulaşım zorluğu ve ekonomik nedenlerden dolayı yeterince işletilememektedir.

SANAYİ:

İklim ve yer şekillerinin olumsuz etkilerinin görüldüğü bölgede, sanayi yeterince gelişmemiştir. Sanayi üretimi bakımından en geri kalmış bölgemizidir.Bölgedeki sanayi kuruluşları daha çok tarım ve madenciliğe dayalıdır.Bölgede şeker, dokuma, sigara, maden, yem, hayvansal ürünler, çimento sanayisi yer almaktadır.

Bölgede yer şekillerinin engebeli ve su kaynaklarının yeterli olması nedeniyle, su gücünden elektrik enerjisi elde edilir. Hidroelektrik üretimin en fazla olduğu bölgemizdir. Bu nedenle en fazla elektrik enerjisi üretilen bölgemizdir.

Bölge, Türkiye ekonomisine en fazla katkıyı elektrik enerjisi, hayvancılık ve madencilik alanında sağlamaktadır.

TURİZM:

yaz turizimi gelişmemiştir ama kardan dolayı kış turizimi gelişmiştir.