Cevap :
Cevap:
Beyaz ışık prizmadan geçirildiğinde kendisini oluşturan kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renklerine ayrılır. Bu renklerdeki ışınlar ikinci bir prizmadan geçirildiğinde ise tekrar beyaz ışık elde edilir. Beyaz ışığın prizmadan geçirilerek renklerine ayrılmasıyla oluşan bu renk kuşağına spektrum veya tayf adı verilir.
Gökkuşağının oluşumu da beyaz olan güneş ışığının renklerine ayrılarak tayf oluşturması sonucu oluşur.Beyaz ışık önüne farklı renklerde cisimler konularak farklı renklerde ışık elde edilebilir. Burada da yukarıdaki ile benzer durum geçerlidir. Örneğin; beyaz ışık önüne kırmızı bir cisim getirildiğinde kendi rengini geçirir ve kırmızı ışık elde edilir. Aynı şekilde Yeşil renkli ışığın önüne kırmızı renkli bir cisim konulduğunda cisim ışığın tamamını soğurur ve diğer tarafa ışık geçmez.
Bir cismin kendi rengindeki zeminde bulunması, görünmesini zorlaştırır. Doğada bukalemun gibi renk değiştirme sistemine sahip olan canlılar bu özellikten düşmanlarından korunmak için faydalanır. Yeşil yaprak üzerindeki yeşilçekirge görünmemeyi başararak yaşamını güvenli bir şekilde sürdürür.
Cevap:
İyi dersler
Açıklama:
Bazı ek bilgiler vericem.
Işığın Soğurulması
Işığın, üzerine düştüğü bir yüzey tarafından yutulmasına ışığın soğurulması denir.
Hangi maddeler ışığı daha çok soğurur?
=> Cisimlerin yansıttığı ve soğuttuğu ışık miktarları cisimlerin renklerine bağlı olarak değişir .Bunun sebebi koyu ve mat yüzeylerin daha çok ışık ışını soğurması, açık renkli yüzeylerin ise ise ışığı daha çok yansıtmasıdır.
Işığın Soğurulmasının Etkileri;
Cisimlerin sıcaklıklarını arttırır.
Güneş panelleri sayesinde elektrik üretiriz.
Pencereden evin içerisine gelen güneş ışığının soğurulması sonucu ev ısınır.
ɴᴏᴛ= Cisimler yansıttıkları renkte görünürler.
Işığın Yansıması
Işığın bir yüzeye çarpıp geri dönmesine ışığın yansıması denir.
=> Yansıma olayında, ışık kaynağından çıkarak bir yüzeye ulaşan ışına (gelen ışın) yüzeyden geldiği ortama geri dönen ışınada (yansıyan ışın) denir.