Cevap :

Cevap:

Hekimhan Efsanesi:

Köprülü Mehmet Paşa, sefere çıkıp da Hekimhan’a gelince, yemyeşil ormanı, şırıl şırıl akan suları görünce, ordusunu burada dinlendirmeye karar verir. Ağaçların arasına çadır kurup dinlenmeye koyulurlar. Bazı askerler de etrafı görmek için gezintiye çıkarlar. Şimdiki Hasan Ağa Çeşmesi’nin bulunduğu yere geldiklerinde, küçük derenin suyunun içinde kırmızı bir şey aktığını fark ederler.

Askerler suyu takip ederek yukarıya çıkarlar ve yaralı bir adamın kanının akarak suya karıştığını görürler. Bunun üzerine hemen Köprülü’ye haber verirler. Paşa, hekimle birlikte yaralının yanına gelerek adamı muayene ettirir. Hekim: “Paşam bir canı kalmış.” der. Padişah: “Kurtulma Ümidi Yok mu?” diye sorar. O da: “Bir canı kalmış Paşam.” diye cevap verir. Padişah: “Ya bunun canını kurtarırsın ya da senin kanını bunun kanına katarım!” der. Hekim yarayı üç gün içinde iyi eder. Adamın kim olduğunu sorarlar. Adam da hekim olduğunu, ilaç yapmak için buralara geldiğini, eşkıyaların kendisini yaraladığını anlatır. Bundan sonra Köprülü ormanı kestirip yer açtırır. Bir han, bir hamam, bir de cami yaptırır. Etraftan birkaç aileyi de getirip buraya yerleştirir. Bu suretle bugünkü Hekimhan kurulur. İsmi de Hekim’in Hanı’ndan Hekimhan şekline dönüşür.

Aligelmez Efsanesi

Murat Nehri bugünkü Palu’nun ortasından geçer. Nehrin ilçeden bir kaç km yukarısında “Aligelmez” denilen bir yer vardır. Burada nehir suyu daha hareketlidir ve akıntı fazladır. Nehrin bu bölümüne neden böyle bir isim verildiğini merak ettiyseniz orada yaşayan insanlara kulak verelim:

Ali gelmez Efsanesi:

Yıllar önce burada yaşayan ve çok iyi yüzen Ali isminde bir delikanlı varmış. Ali, kimsenin cesaret edemediği suyun en derin yerlerine bile dalarmış. Bir gün yine arkadaşları ile nehrin kıyısına gelmiş. Onlar kıyıda yüzerken kendisi derinlere inmiş. Bir bakmış ki orada bir kadın oturmuş, ekmek yapıyor. Suyun yüzüne çıkmış. Arkadaşlarına:

— Ben suyun dibine dalıp size sıcak ekmek getireceğim, demiş. Onların alaylı bakışları arasında suya tekrar dalmış ve kadına:

— Bana bir ekmek verir misin? demiş. Kadın da “Vereyim ama bir daha gelme. Bizim erkeklerimiz seni görmesin, öldürürler.” diye cevap vermiş.

Açıklama:

Efsane: Efsaneler geçmişte insanların birbirine anlattıkları olağan üstü varlıkların bulunduğu, olması imkansız olan olayların yaşandığı hayal ürünü hikayelere denir.

☔こんにちは☔

Efsane nedir?

  • Efsane, uzun süredir halk arasında gerçekmiş gibi inanılarak anlatılan hayal gücüne dayalı olağan üstü hikayelere denir.

Örnek,

Yeşeren Ağaç Efsanesi;

  • Rivayete göre, otuz dokuz kişinin katili olan bir adam bir gece mezarlığa gitmiş. Değneği ile silahını orada bir yere saklayarak uyumuş. Az sonra garip bir adamın, taze bir mezardan yeni gömülmüş bir ölüyü çıkardığını görmüş. Adam, Bu çirkin davranış karşısında içinden: “Nasılsa bunca günahım var, bir de seni eklesem ne olur?” diyerek adamı öldürmüş. Böylece öldürdüğü kişi sayısı kırk olmuş.
  • Mezarlığa dadanan ölü soyguncusunun elinden bezmiş olan ve mezarlıktaki bütün bitkilerin kurumasını bu adama bağlayan köylüler ertesi gün mezarlığa gidip bakmışlar ki bütün kuru ağaçlar, otlar yeşermiş, etraf güllerle donanmış. O dakika mezarları soyup ölülere zarar veren adamın öldürüldüğünü ve onu öldürenin her ne günahı varsa affolduğunu anlamışlar.

(kısa bulamadım)

さよなら☺

がんばってみる♥

#Aby:3