Cevap :
Cevap:
EN İYİ SEÇER MİSİN♡♡♡♡
Açıklama:
baş melek Corelli
Corelli'nin 1670'den 1675'e kadar nerede yaşadığı belirsizdir. Biyografileri çelişkilidir. J.-J. Rousseau, Corelli'nin 1673'te Paris'i ziyaret ettiğini ve orada Lully ile büyük bir yüzleşme yaşadığını bildirir. Biyografi yazarı Penscherl, Corelli'nin hiç Paris'e gitmediğini iddia ederek Rousseau'yu çürütüyor. 18. yüzyılın en ünlü müzisyenlerinden biri olan Padre Martini, Corelli'nin bu yıllarını Fusignano'da geçirdiğini, “ama onun ateşli arzusunu tatmin etmeye karar verdiğini ve çok sayıda sevgili arkadaşının ısrarına boyun eğdiğini ileri sürüyor. ünlü Pietro Simonelli'nin rehberliğinde çalıştığı Roma'ya gidin, mükemmel ve eksiksiz bir besteci olduğu için kontrpuan kurallarını büyük bir kolaylıkla kabul etti.
Corelli, 1675'te Roma'ya taşındı. Oradaki durumun çok zor olduğu ortaya çıktı. 17. ve 18. yüzyılların başında, İtalya acı bir iç savaşlar döneminden geçiyor ve eski siyasi önemini kaybediyordu. İç çatışmalara Avusturya, Fransa ve İspanya'dan gelen müdahaleci yayılma eklendi. Ulusal parçalanma, sürekli savaşlar ticaretin azalmasına, ekonomik durgunluğa, ülkenin yoksullaşmasına neden oldu. Birçok bölgede feodal düzen restore edildi, insanlar dayanılmaz gasplardan inledi.
Feodal tepkiye büro tepkisi eklendi. Katoliklik, zihinler üzerindeki eski nüfuz gücünü yeniden kazanmaya çalıştı. Toplumsal çelişkiler, Katolikliğin merkezi olan Roma'da özellikle yoğun bir şekilde kendini gösterdi. Ancak başkentte dikkat çekici opera ve drama tiyatroları, edebiyat ve müzik çevreleri ve salonlar vardı. Doğru, büro yetkilileri onları ezdi. 1697'de Papa Masum XII'nin emriyle Roma'nın en büyük opera binası Tor di Nona "ahlaksız" olduğu gerekçesiyle kapatıldı.
Kilisenin laik kültürün gelişmesini engellemeye yönelik çabaları, istediği sonuçlara yol açmadı - müzik hayatı sadece patronların evlerinde yoğunlaşmaya başladı. Ve din adamları arasında, hümanist bir dünya görüşü ile ayırt edilen ve kilisenin kısıtlayıcı eğilimlerini hiç paylaşmayan eğitimli insanlarla karşılaşılabilir. Bunlardan ikisi - Kardinaller Panfili ve Ottoboni - Corelli'nin hayatında önemli bir rol oynadı.
Corelli Roma'da hızla yüksek ve güçlü bir konum kazandı. Başlangıçta, Tog di Nona tiyatrosunun orkestrasında ikinci bir kemancı olarak çalıştı, daha sonra Fransız St. Louis. Ancak ikinci kemancı konumunda uzun süre kalamadı. 6 Ocak 1679'da Capranica Tiyatrosu'nda arkadaşı besteci Bernardo Pasquini'nin Dove ё amore ё pieta'sını yönetti. Şu anda, zaten harika, eşsiz bir kemancı olarak takdir edildi. Başrahip F. Raguenet'in sözleri söylenenlerin kanıtı olabilir: “Roma'da gördüm,” diye yazdı başrahip, “elbette en iyi keman olan Corelli, Pascquin ve Gaetano'nun aynı operasında, dünyada klavsen ve theorba”? ...
Corelli'nin 1679'dan 1681'e kadar Almanya'da olması mümkündür. Bu varsayım, M. Penscherl tarafından, belirtilen yıllarda Corelli'nin St. Louis. Çeşitli kaynaklar onun Münih'te olduğunu, Bavyera Dükü için çalıştığını, Heidelberg ve Hannover'i ziyaret ettiğini belirtiyor. Ancak Penscherl, bu kanıtların hiçbirinin kanıtlanmadığını da ekliyor.
Her durumda, 1681'den beri Corelli, Roma'daydı ve genellikle İtalyan başkentinin en parlak salonlarından birinde - İsveç Kraliçesi Christina'nın salonunda sahne aldı. “Ebedi Şehir” diye yazıyor Penscherl, “o zamanlar dünyevi bir eğlence dalgası tarafından süpürüldü. Aristokrat evler, çeşitli şenlikler, komedi ve opera gösterileri, virtüözlerin performansları açısından birbirleriyle yarıştı. Prens Ruspoli, Colonna Constable, Rospillosi, Kardinal Savelli, Bracciano Düşesi, İsveç Christina gibi sanat patronları arasında, tahttan çekilmesine rağmen, tüm Ağustos etkisini koruyarak göze çarpıyordu. Colonna Constable, Rospillosi, Kardinal Savelli, Bracciano Düşesi, İsveç Christina gibi sanat patronları arasında, tahttan çekilmesine rağmen, tüm Ağustos etkisini koruyarak göze çarpıyordu. Özgünlük, karakter bağımsızlığı, zihnin canlılığı ve zeka ile ayırt edildi; ona sık sık "Kuzey Pallas" deniyordu.
Christina, 1659'da Roma'ya yerleşti ve etrafını sanatçılar, yazarlar, bilim adamları, sanatçılarla kuşattı. Büyük bir servete sahip olarak, Palazzo Riario'sunda görkemli kutlamalar düzenledi. Corelli'nin biyografilerinin çoğu, İngiltere'de Katolikliği yeniden kurmaya çalışan Kral II. James adına Papa ile görüşmek üzere 1687'de Roma'ya gelen İngiliz büyükelçisinin onuruna verdiği tatilden bahseder. Kutlamaya 100 şarkıcı ve Corelli liderliğindeki 150 enstrümandan oluşan bir orkestra katıldı. Corelli, ilk yayınlanmış çalışmasını 1681'de yayınlanan Oniki Kilise Üçlü Sonatları İsveçli Christine'e adadı.
Corelli, St.Petersburg kilisesinin orkestrasını terk etmedi. Louis ve 1708 yılına kadar tüm kilise tatillerini yönetti. Kaderindeki dönüm noktası, 1690'da Kardinal Ottoboni'ye katıldığı Kardinal Panfili ile hizmet etmeye davet edildiği 9 Temmuz 1687 oldu. Bir Venedikli, Papa Alexander VIII'in yeğeni olan Ottoboni, döneminin en eğitimli adamı, müzik ve şiir uzmanı ve cömert bir hayırseverdi. Opera "II Colombo obero 1" Hindistan kapsamı "(1691) yazdı ve librettosunda Alessandro Scarlatti "Statira" operasını yarattı.
"Doğrusunu söylemek gerekirse," diye yazdı Blanville, "son derece zarif ve yiğit görünen ve görünüşe göre, rütbesini dünyevi biriyle değiştirmeye istekli olan Kardinal Ottoboni'ye manevi kıyafetler yakışmıyor. Ottoboni şiiri, müziği ve toplumu sever öğrenilmiş insanlar... Her 14 günde bir, rahiplerin ve akademisyenlerin buluştuğu ve Quintus Sectanus, diğer adıyla Monsenyör Segardi'nin başrol oynadığı toplantılar (akademiler) düzenler. Kutsal Hazretleri, aralarında ünlü Arcangelo Corelli'nin de bulunduğu en iyi müzisyenleri ve diğer sanatçıları da destekliyor. "
Kardinalin şapeli 30'dan fazla müzisyenden oluşuyordu; Corelli'nin yönetiminde birinci sınıf bir topluluk haline geldi. Zorlu ve hassas Arcangelo, oyunun olağanüstü doğruluğunu ve zaten oldukça sıra dışı olan vuruşların birliğini elde etti. Öğrencisi Jamie-nianis, "Bir yayın bile kaçtığını fark ederse orkestrayı durdururdu," diye hatırlıyordu. Çağdaşlar, Ottoboni Orkestrası'nı "müzikal bir mucize" olarak nitelendirdi.
26 Nisan 1706'da Corelli, halk şiirini ve belagati korumak ve yüceltmek için 1690'da Roma'da kurulan Arcadian Akademisi'ne kabul edildi. Prensleri ve sanatçıları manevi kardeşlik içinde birleştiren "Arcadia", üyeleri arasında sayıldı.
Alessandro Scarlatti, Arcangelo Corelli, Bernardo Pasquini, Benedetto Marcello.
"Arcadia'da oynadım. Corelli, Pasquini veya Scarlatti tarafından yönetilen büyük bir orkestra. Şairler ve müzisyenler arasında sanatsal yarışmalara neden olan şiirsel ve müzikal doğaçlamalara daldılar. "
1710'dan beri Corelli, "Concerti grossi" nin yaratılması üzerinde çalışan sadece kompozisyonu yürütmeyi bıraktı ve okudu. 1712 yılının sonunda Ottoboni Sarayı'ndan ayrılarak kendi evine yerleşti. özel daire, kişisel eşyaları, müzik aletleri ve Trevisani, Maratti, Brueghel, Poussin manzaraları, Madonna Sassoferrato'nun resimlerini içeren geniş bir resim koleksiyonu (136 resim ve çizim) neredeydi. Corelli yüksek eğitimliydi ve büyük bir resim uzmanıydı.
5 Ocak 1713'te, Bruegel tablosunu Kardinal Sütun'a, kendi seçtiği tablolardan birini Kardinal Ottoboni'ye ve eserlerinin tüm enstrümanlarını ve el yazmalarını sevgili öğrencisi Matteo Farnari'ye bırakarak bir vasiyet yazdı. Bakanlarına mütevazı bir ömür boyu emekli maaşı, Pippo (Philip Graziani) ve kız kardeşi Olympia'yı bağışlamayı unutmadı. Corelli, 8 Ocak 1713 gecesi öldü. Ölümü Roma'yı ve dünyayı üzdü. Ottoboni'nin ısrarı üzerine Corelli, İtalya'nın en büyük müzisyenlerinden biri olarak Santa Maria della Rotunda Panteon'una gömüldü.
Sovyet müzik tarihçisi K. Rosenschild, “Besteci Corelli ve virtüöz Corelli birbirinden ayrılamaz” diyor. “Her ikisi de keman sanatında müziğin derin yaşamsal içeriğini uyumlu form mükemmelliği, İtalyan duygusallığını rasyonel, mantıksal bir ilkenin tam egemenliği ile birleştiren yüksek klasisizm tarzını onayladı” 9.
Corelli hakkındaki Sovyet edebiyatında, çalışmalarının halk melodileri ve danslarıyla sayısız bağlantısına dikkat çekilmiştir. Oda sonatlarının jiglerinde halk danslarının ritimleri duyulur ve solo keman eserlerinin en ünlüsü Folia, mutsuz aşkı anlatan bir İspanyol-Portekizce türkü temasıyla doludur.
Corelli'de kilise sonatları türünde kristalize olan bir başka müzikal görüntü alanı. Bu eserleri görkemli pathoslarla doludur ve füg allegrolarının ince formları I.-S'nin füglerini önceden tahmin eder. Bach. Bach gibi Corelli de sonatlarda derin insan deneyimlerini anlatır. Hümanist bakış açısı, çalışmalarını dini motiflere tabi tutmasına izin vermedi.
Corelli, bestelediği müziğe olağanüstü titizliği ile ayırt edildi. 17. yüzyılın 70'lerinde kompozisyon öğrenmeye başlamasına ve tüm hayatı boyunca yoğun bir şekilde çalışmasına rağmen, tüm yazılanlardan sadece 6 döngü yayınladı (opus 1-6), yaratıcı mirasının uyumlu bir yapısını oluşturan : 12 kilise üçlü sonat (1681); 12 odalı üçlü sonat (1685); 12 kilise üçlü sonat (1689); 12 odalı üçlü sonat (1694); baslı solo keman için sonat koleksiyonu - 6 kilise ve 6 oda (1700) ve 12 Büyük konçerto (konçerto grosso) - 6 kilise ve 6 oda (1712).
Sanatsal fikirler bunu talep ettiğinde Corelli, kanonize edilmiş kuralları çiğnemekten çekinmedi. Üçlü sonatlarının ikinci koleksiyonu Bolonez müzisyenler arasında tartışmalara neden oldu. Birçoğu orada kullanılan "yasak" paralel beşlileri protesto etti. Corelli, bilerek yapıp yapmadığına bakılmaksızın kendisine gönderilen şaşkın bir mektuba cevaben alaycı bir şekilde yanıt verdi ve muhaliflerini temel armoni kurallarını bilmemekle suçladı: “Onların kompozisyon ve modülasyonlar konusundaki bilgilerinin ne kadar büyük olduğunu anlamıyorum. sanatta hareket ettiler ve onun inceliklerini ve derinliğini anladılar, o zaman uyumun ne olduğunu ve nasıl büyüleyebileceğini, insan ruhunu yükseltebileceğini ve bu kadar küçük olmayacaklardı - genellikle cehaletten kaynaklanan bir nitelik.
Corelli'nin sonatlarının tarzı artık ölçülü ve sade görünüyor. Ancak bestecinin hayatı boyunca eserleri farklı algılandı. İtalyan sonatları harika! duygular, hayal gücü ve ruh, - Alıntılanan eserde Raguenay'i yazdı, - onları icra eden kemancılar, büyüleyici çılgın güçlerine tabidir; kemanlarına eziyet ediyorlar. ele geçirilmiş gibi."
Çoğu biyografiye bakılırsa Corelli, oyunda kendini gösteren dengeli bir karaktere sahipti. Ancak Hawkins, The History of Music'te şöyle yazıyor: "Onu çalarken gören kişi, performans sırasında gözlerinin kan çanağı olduğunu, alev alev yandığını ve gözbebeklerinin acı çekiyormuş gibi döndüğünü iddia etti." Böyle “renkli” bir açıklamaya inanmak zor, ama belki de içinde bir gerçek payı var.
Hawkins, Corelli'nin Roma'dayken Handel'in Grosso Konçertosu'ndaki bir pasajı çalamadığını söylüyor. “Handel, orkestra şefi Corelli'ye nasıl icra edileceğini boş yere anlatmaya çalıştı