Cevap :

Cevap:

Düşüncem bu yönde. Umarım doğrudur.

Görseli göster Cansuakkose22

Cevap:

26

Adım adım açıklama:

[tex] \frac{x - 1}{ x} = 6[/tex]

[tex] \frac{{x}^{2} + 1 }{ {x}^{2} } = [/tex]

Böyle yazdim daha kolay anlaşılmasi için.

x-1/x ifadesinin karesini alırsak aslında hemen hemen x²+1/x² ye yaklasiriz. Denersek:

(x-1/x)² = x²-2x+1/x² = 6²= 36 olur.

[tex] \frac{ {x}^{2} - 2x + 1}{ {x}^{2} } = 36[/tex]

-2x fazla kaldı. -2x i bulmamiz lazım.

basta x-1/x = 6 diyordu. içler dışlar çarpımı yaparsak x i buluruz. sonra -2x i buluruz.

6x = x-1

5x = -1

x = -1/5 olur.

buradan -2x = 2/5 olur.

O zaman x²+1+2/5 / x² = 36

Bizim 2/5/x² den kurtulmamiz lazım, çıkartırız.

[tex] \frac{{x}^{2} + 1 + \frac{2}{5} }{ {x}^{2} } - \frac{ \frac{2}{5} }{ {x}^{2} } = 36 - \frac{ \frac{2}{5} }{ {x}^{2} } [/tex]

her iki tarafa da bunu ekledim.

x² yi bulalım. x = -1/5

x² = 1/25 olur.

(x²+1)/x² = 36 - 2/5x²

(x²+1)/x² = 36 - (2/5) : (1 / 25)

(x² + 1)/x² = 36 - 50/5

(x² + 1) / x² = 36-10 = 26 çıkar.