Cevap :

Cevap:

Türkiye’de Yetişen Tarım Ürünleri

Ülkemiz verimli toprakları ile tarım ve hayvancılık açısından avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle toplumun büyük bir kısmı bu alana yönelmiştir. Peki, Türkiye'de yetişen tarım ürünleri nelerdir?

Bulunduğu coğrafi konum nedeniyle ülkemizde çok sayıda bitki örtüsü ve iklim görülmektedir. Bu sayede ülkemizde yetişen başlıca ürünler arasında buğday, mısır, fındık, pirinçtir. Ayrıca sebze ve meyve yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Türkiye’de Yetişen Başlıca Tarım Ürünleri

Ülkemizin sahip olduğu iklim ve bitki örtüsü çeşitliliği sayesinde pek çok sebze ve meyve, tahıl ve besi ürünleri yapılmaktadır. Türkiye'de yetişen başlıca tarım ürünleri zengin bir çeşitliliğe sahiptir.

Türkiye’de Yetişen Tahıl Ürünleri

Ülkemizde bol miktarda tahıl ürünleri yetişmektedir. Türkiye’de yetişen tahıl ürünleri şunlardır;

Buğday: Ülkemizde buğday üretimi en çok İç Anadolu Bölgesi'nde üretilmektedir. En çok buğday üretimi il bazında bakıldığında Konya, Ankara ve Şanlıurfa'da üretilmektedir.

Arpa: Buğday üretiminden sonra ülkemizde en çok üretimi gerçekleştirilen tahıl ürünü arpadır. Hem siyah hem de soğuğa karşı dayanıklı olan bu tahıl ürünü üretimi hava koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Yağışlı dönemlerde üretim daha fazla olurken, kurak dönemlerde daha az verim görülmektedir.

Mısır: Ilıman ve nemli ortamlarda yetişen mısır için Karadeniz Bölgesi en ideal üretim bölgesi olmaktadır. Fakat buna rağmen ticaretin yoğun etkisinin Akdeniz Bölgesi'ne kayması nedeniyle ülkemizin mısır üretiminin yarısı Çukurova bölgesindedir.

Pirinç: En çok üretim Edirne'de gerçekleştiği pirinç üretiminin büyük bölümü Marmara Bölgesi'nde yapılmaktadır. Daha sonra Karadeniz Bölgesi ikinci sırada gelmektedir. Çorum ve Samsun pirinç üretiminin başlıca yapıldığı şehirler arasında yer almaktadır.

Yulaf: Ülkemizde arpa üretiminin yapıldığı bölgelerde aynı zamanda yulaf üretimi de görülmektedir. Bunun en büyük sebebi her iki daha ürününün de üretim için aynı iklim koşullarına uygun olmasıdır.

Çavdar: Genellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretimi yapılan çavdar, soğuk iklim şartlarına daha uygun bir üründür.

Türkiye’de Yetişen Baklagiller

Doğal güzelliklerinin yanında Türkiye’de yetiştirilen baklagiller şunlardır;

Nohut ve Fasulye: Nohut ve fasulye üretimi ülkemizde Ege İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yapılmaktadır.

Yeşil Mercimek: Ülkemizde yeşil mercimeğin en çok üretildiği bölge İç Anadolu bölgesidir.

Kırmızı Mercimek: Ülkemizde kırmızı mercimeğin en çok üretildiği bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Bölgenin tarımsal kaynakları arasında bu ürün büyük öneme sahiptir.

Türkiye’de Yetişen Sanayi Bitkileri

Türkiye’de yetiştirilen sanayi bitkileri şunlardır;

Pamuk: Ülkemizdeki pamuk üretiminin yaklaşık yarısı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa'da üretilirken, geri kalan yarısı Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde üretilmektedir.

Tütün: Ülkemizdeki tütün üretiminin büyük bir kısmı Ege Bölgesi'nde gerçekleştirilmektedir. Bu bölgede oldukça kaliteli ve ihraç değeri yüksek tütün üretilmektedir. Bunun dışında Marmara, Karadeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretimi gerçekleştirilmektedir.

Şeker Pancarı: Ülkemizde şeker pancarı üretiminin en çok yapıldığı bölge İç Anadolu bölgesidir. Bunun dışında Marmara, Akdeniz ve Ege kıyıları da şeker pancarı tarıma açısından uygundur. Fakat ekonomik değeri daha yüksek olan diğer ürünler yetiştiği için bu bölgelerde şeker pancarı üretimi görülmemektedir.

Keten: Bezir yağı elde edilmek için kullanılan keten tohumları ve kumaş üretiminde kullanılan keten liflerinin neredeyse tamamı İzmit çevresinde yetişmektedir.

Kenevir: Çuval ve paspas yapımında kullanılan kenevir uyuşturucu madde imalatında kullanılması sebebiyle devlet kontrolü altında üretimi gerçekleştirilmektedir. Üretimin büyük çoğunluğu Batı Karadeniz'de gerçekleştirilmektedir.

Haşhaş: Kapsülünden morfin elde edilmesi nedeniyle devlet kontrolünde yapılan haşhaş üretiminin büyük çoğunluğu Afyon ve Denizli başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde üretilmektedir.

Türkiye’de Yetiştirilen Yağ Bitkileri

Türkiye’de yetiştirilen yağ bitkileri şunlardır;

Ayçiçeği: En fazla üretimin Marmara Bölgesi'nde olduğu ayçiçeği Karadeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerimizde yetiştirilmektedir.

Soya Fasulyesi: Soya fasulyesinin üretiminin büyük çoğunluğu Çukurova’da yetiştirilir.

Yer Fıstığı: Akdeniz Yakası'nın en çok üretildiği bölgedir.

Susam: Akdeniz Ege ve Güneydoğu sana en çok üretildiği bölgelerdir.

Zeytin: Başta Ege Bölgesi olmak üzere Marmara ve Akdeniz Bölgesi'nde yoğun olarak zeytin üretimi gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’de Yetiştirilen Sebzeler

Türkiye’de yetiştirilen sebzeler genellikle tarıma daha elverişli olan sıcaklık ve sulama koşullarının daha verimli olduğu kıyı bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. Ülke ekonomisine bu alanın büyük faydası vardır. Başı Akdeniz'in çektiği bu alan Ege ve Marmara Bölgesi olarak en çok sebzenin yetiştirildiği bölgeler olmaktadır.

Türkiye’de Yetiştirilen Meyveler

Türkiye’de yetiştirilen meyveler şunlardır;

Turunçgiller: Ülkemizdeki turunçgillerin büyük bölümü Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. Daha sonra Güney Ege kıyıları ve Rize çevresinde turunçgil yetiştirilmesi daha sık görülmektedir.

Üzüm: Özellikle ihracat değeri yüksek olan çekirdeksiz üzümün yetiştirildiği Ege Bölgesi, üzüm üretiminde başı çekmektedir. Ege'nin ardından Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi üzüm üretiminde önemli bölgelerdir.

Elma: Büyük oranda Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde üretilen elma, üzümden sonra ülkemizde en çok yetiştirilen meyveler arasında yer almaktadır.

Açıklama:

umarım doğrudur iyi dersler♡