Cevap :
√Öncelikle Merhaba√,
Sorunuz⇒
Kitap Okumanın bize neler kazandırır?
Cevabımız⇒
1-Kitap Okuma Bir İlaçtır:
2-Kitap Okuma Hayatı Sevdirir
3-Kitap Okuma Düşünceleri Olgunlaştırır Okuma; düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana kaynaklardan biridir.
4-Kitap Okuma Stresi Azaltır
5-Kitap Okuma Zihni Açar, Hantallıktan Kurtarır
6-Kitap Okuma Güzel Görmemizi Sağlar
7-Kitap Okuma Bizi ‘Bir Bilen” Yapar
8-Kitap Okuyanın Güvenilir Bir Çevresi Oluşur
9-Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.
10-Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.
11-Genel kültürümüzü artırır. Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.
12-Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir.
13-Dünyaya bakış açımızı değiştirir.
14-Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır.
15-0kul hayatındaki başarıları pekiştirir,
16-Hayal gücümüzü geliştirir.
17-Okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.
Ek Bilgi
Bir insanın kelime hazinesi ne kadar genişse, anlayışı o kadar yüksektir. Bir öğrenci tarihle ilgili birkaç roman okumuşsa sonraki zamanlarda, tarihi içerikli konuşmalar olduğunda konu ile ilgili terimleri hemen kavrayacaktır. Bunun yanında, şu da unutulmamalıdır ki insan hangi organını çalıştırırsa o organı gelişir, kuvvetlenir. Güreş yapanın ensesi kalınlaşır, basketbol oynayanın boyu uzar, halter kaldıranın pazıları gelişir. Kitap okuyanın da beyni gelişir. Gelişen beyin her şeyi daha çabuk kavrar. Bir Japon eğitimci şöyle bir deney yapar: ‘Otuz öğrenciye bir ay boyunca matematik dersi verdirir. Sonunda sınav yapar öğrenciler eşittir. Öğrencileri ikiye ayırır. Bir gruba kitap okutur, diğer gruba spor yaptırır. Bir ay sonra bunları aynı sınıfta toplayarak, kimyadan ilk defa gördükleri bir konuyu anlatır. Ders sonunda sınav yapar, kitap okuyanların çoğunluğu spor yapanlara oranla daha başarılıdır.
Bu deneyin sonucunda kitap okumanın önemini bir kez daha kavrıyoruz. Her kitap insanın dağarcığında onlarca kelime bırakır. Demek ki çok kitap okuyanın başarılı olma şansı, daha yüksektir. İdeal olan haftada bir kitap bitirmektir. Ama hiç olmazsa ayda bir kitap mutlaka okunmalıdır.
İlk emri ‘Oku!’ olan kitaba inanıyoruz ama bir Norveçli, bir Alman, bir Japon bizden tam yüz misli kitap okuyor. Bizde bırakın öğrenciyi, öğretmenlerin çoğunluğu kitap okumuyor. Bilim adamlarının, devlet adamlarının büyük bir çoğunluğu kitap okuyarak o seviyeye gelmişlerdir. Ülkemizde 65 bin kişiye bir kütüphane, 95 kişiye bir kahvehane düşüyor. Söyleyin bu ülke kalkınabilir mi?
En başta kitap okurken sıkılabilirsiniz; kendinizi okumaya zorlayın. Tıpkı doktorun verdiği zehir gibi ilaçları sağlığımız için zorla içtiğimiz gibi. Ayrıca ilk defa okuyacaksanız; maceralı, sürükleyici bir kitap olsun ki bütün kitapları sıkıcı sanmayalım. Goe the'nin şu sözünü asla unutmayalım: ‘içinde iyi tarafı bulunmayacak kadar kötü kitap yoktur.’ Şunu bilmeliyiz ki bir ülkede hapishanelerle kütüphaneler ters orantılıdır.
Dostoyevski'nin ‘Suç ve Ceza’sını okuyan bir insanın, insan öldürdüğünü düşünebilir misiniz? Kitaplar insanı iyiye, güzele, doğruya götürür.
Yazımı küçük yaştan itibaren kitap okuyan bir kişinin sözleriyle bitiriyorum. ‘Ben Amerika'nın Kansas eyaletinin küçük bir kasabasında doğmuşum. İlkokulu orada okudum. İlkokul üçte iken ağabeyimle aynı sınıfta idik; çünkü o bir yıl geç başlamıştı. Okulun en tembel ve yaramaz öğrencileri ikimizdik. Annemiz durumumuzu öğrenmek için okula gidip öğretmenimize sorar. Öğretmenimiz annemize bir yol gösterir... Akşam eve geldik ki annemiz televizyonu kaldırıp depoya koymuş. Bize şöyle dedi: - Bundan sonra televizyona ayıracağınız zamanı kitaba ayıracaksınız. Yarın sabah kasabanın kütüphanesine gidip, birer kitap alıp okuyacaksınız. Onları ben de okuyacağım. Hafta sonu kitabı, bana anlatacaksınız. Yoksa samanlıkta yatarsınız. Biz annemizin kesin kararını görünce, o haftadan itibaren kütüphaneye gidip her hafta bir kitap okuyup annemize anlattık. Evet! Tam bir yıl sonra okul birincisi ağabeyim oldu, okul ikincisi ben oldum. Şu anda ikimizde Indiana Üniversitesi'nde beyin cerrahi uzmanı olarak görev yapıyoruz. Kitap okumak demek, beyinde pasif duran altmış milyar hücreyi harekete geçirmek demektir. Ne kadar kitap okunursa, o kadar hücre çalışır. Çalışan, açılan beyin her şeyi daha çabuk kavrar. İnsan beyni, en gelişmiş bilgisayardan daha üstündür. Önemli olan beyin bilgisayarını kullanmaktır. Bunu kullanmanın birinci yolu da kitap okumaktır.’
Kitap okumanın faydalarından birazını anlatmaya çalıştım. üniversite sınavlarında çıkan altmış Türkçe sorusundan otuzunun, SBS'de çıkan 25 Türkçe sorusundan 15'inin kelime anlamı, anlatım bozuklukları, paragraf soruları olduğunu biliyoruz. Bu soruları çözmenin tek yolu kitap okumaktır.
Kolay Gelsin
@Optimolmayolunda
Cevap:
hwlikoala
Açıklama:
Tasvir etme,hayal gücümüzü geliştirir.
Kendimizi anlatabilmemizi sağlar.
Bilgi edinmemizi sağlar.
Yeni kelimeler öğreniriz.
Kelime haznemiz gelişmiş olur