Cevap :

Cevap:

topluluğu.

Mekansal olarak, şehir ve onun toprakları, onu besleyen ekosistem.

Egemen, başka devletlerle ilişkileri olan bir

Cevap:Polis kavramının üç farklı boyutu vardı:

Sosyal anlamda belli hakları olan vatandaşlar topluluğu.

Mekansal olarak, şehir ve onun toprakları, onu besleyen ekosistem.

Egemen, başka devletlerle ilişkileri olan bir devlet.[1]

Eski Yunanlar Atina, Sparta, Tebai'den bahsetmezler, Atinalılar, Spartalılar, Tebaililer derlerdi. Eski Yunalılarda bir şehri oluşturan insanlar topluluğu polis teriminin en önemli anlamı haline geldi. Polis terimi şehrin toplumsal ve idari boyutuna değinirdi. Şehrin sadece yapıları ve sahası için kullanılan terim ise ἄστυ (astü) idi.

İçindekiler

1 Organizasyon

2 Tarihsel gelişim

3 İlişkili kelimeler

4 Diğer şehirler

5 Konuyla ilgili yayınlar

6 Notlar

7 Ayrıca bakınız

Organizasyon

Atina'nın Akropolü

Atina'nın agorası

Şehir genelde bir tepenin üzerinde bulunan bir kale (akropol) ve bir agora (ticaret meydanı) olurdu. Yönetim de şehir merkezinde olurdu, ama vatandaşlar şehrin içinde veya ona ait civar topraklarda yaşardı. Sosyal anlamıyla polis, yönetime katılan bir vatandaşlar kuruluydu, ama idare çeşitli biçimler alabilirdi: tarihte görülme sırasına göre bunlar oligarşi, tiranlık ve demokrasi idi. Yönetim, vatandaşlar meclisi, bir konsey ve hakimlerden oluşurdu.

Bazı polislerde farklı seviyelerde vatandaşlıklar tanımlıydı. En üstte siyasi hakları olan vatandaşlar vardı. Ardından siyasi hakları olmayan vatandaşlar, en sonda da vatandaş olmayanlar gelirdi. Kadınlar, çocuklar, yabancılar ve esirler vatandaş sayılmazdı. Vatandaşlık genelde doğumdan kaynaklanırdı, farklı şehirlerin bu konuda farklı kuralları vardı. Kimisi hem anne hem babanın vatandaş olmasını şart koşar, kimi sadece birinin. Bazı şehirler anne babasından dolayı vatandaş olamayacak kişileri özel kararla vatandaş yapmayı seçebilirdi.

Açıklama: