Cevap :

Cevap:

Bir romanı yazarken dikkat edilmesi gereken ilkeleri sıralayacak olursak;

Her romanın bir kurgusu olmak durumundadır.

Kişiler, yer, zaman konularında bilgilendirme yapılmalıdır.

Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmalıdır.

Anlatım şekli belirlenmeli ve ona göre yazılmalıdır. Üçüncü kişi gibi veya kendin yaşıyormuş gibi.

Bunların dışında;  

AÇIKLIK: İfadelerin tek anlaşılır bir özelliğe sahip olması gereklidir. Birden fazla anlam olacak şekilde anlatım anlam karmaşasına neden olmaktadır.

DURULUK: Anlatmak istediğimiz durumları, duyguları ve düşünceleri çok fazla dolandırmadan doğrudan söylenebilmesi gereklidir. Yani fazla sözcük kullanmamak gereklidir. Aynı anlama gelen kelimelerin yazılması, gereksiz tekrarların yapılması gibi.

SADELİK (YALINLIK): Edebiyatımızda söz sanatları dediğimiz ifadelerin  kullanmasında abartıya kaçılmaması, kısa ve öz kullanımların olması gerekmektedir.

TUTARLILIK: Anlatım sırasında mantık hatası yapılmamış, belli bir sırada gidilmesi ve çelişkiler oluşturmaması gereklidir.

DOĞALLIK: Duyguları ve düşüncelerin anlatımında hissedilen ve düşünülen şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Yani zorlamalı şekilde duyguları anlatmak, zorlamalı şekilde düşünceleri ifade etme roman içinde sırıtır.

ÖZGÜNLÜK: Okuduğumuzda bu yazar diyebileceğimiz ifadeler, anlatım şekli gibi kişileri belirleyecek unsurlara sahip olması gereklidir. Daha önce başka yerde karşılaşmış, okumuş duygusu yaratmamasına dikkat etmek gereklidir.

AKICILIK: Roman içinde seçilen cümlelerin çok uzun paragraftan oluşmaması akıcılık için önemlidir. İfade uzadıkça karmaşıklaşmaya başlar.

YOĞUNLUK (ÖZLÜLÜK): Anlatılmak istenenlerin doğrudan verilmesine dikkat edilmesi gereklidir. Dolambaçlı yollardan anlatım okuyucunun sıkılmasına neden olur. Bir atasözü veya deyişin kullanılması olayları çözeceği gibi bu türden cümleler kurulması yoğunluğu oluşturur.

ETKİLEYİCİLİK: Anlatımlardaki ifadelerden tutun, nasıl hissettiğiniz ve nasıl düşündüğünüz ile okuyucuyu sarabilmesi gereklidir.

SÜRÜKLEYİCİLİK: Olayları akışındaki süreklilik ifadelerdeki güçlü kelimeler sürükleyici olabilmektedir.

SAĞLAMLIK: Kelimeler ve anlatımlarda dil bilgisi kurallarına uyulması etkileyici olabilmektedir.

İNANDIRICILIK: Belli bir düzende anlatılan duygu ve düşünceler çelişki oluşturmaz. Çelişki oluşmaz ise okuyucu daha çabuk tatmin olur.

Açıklama: