Cevap :
✌MERHABA✌
OLUMLU CÜMLE
→ Yüklemde bildirilen hareketin gerçekleştiğini veya gerçekleşeceğini bildiren cümlelerdir. Bu cümlelerde duygulara yer yoktur. Yani cümleyi okuduğumuzda hissettiğimiz duyguyla olumlu/olumsuz arasında bir ilişki yoktur.
Örnek: Sürekli yalan söylüyor.
(Kişi yalan söyleme işini gerçekleştirdiği için bu cümle olumlu bir cümledir.)
→ Olumlu cümlelerde bazen olumsuzluk eki veya kelimesi de bulunabilir. Bu cümlelere anlamca olumlu, biçimce olumsuz cümle denir.
Örnek: Onları tanımıyor değilim.
("Değil" kelimesi olumsuzluk ekidir fakat cümlede kullanıldığında "tanımıyor değilim" derken aslında kişi tanıdığını belirtiyor. Bu yüzden bu cümle anlamca olumlu, biçimce olumsuz bir cümledir.)
OLUMSUZ CÜMLE
→ Yüklemde fiil cümlesinde eylemin gerçekleşmediğini veya gerçekleşmeyeceğini, isim cümlelerinde ise kavramın bulunmadığını bildiren cümlelerdir.
→ Bu cümlelerde genellikle olumsuzluk eki veya kelimesi bulunur. Olumsuzluk ekleri fiil cümlelerinde"-ma/-me, -maz/-mez" , isim cümlelerinde ise "-sız/-siz/-suz/-süz, değil, yok" şeklindedir.
→ Bazı cümlelerde olumsuzluk eki veya kelimesi olmamasına rağmen cümlenin anlamında olumsuzluk olabilir. Bu cümlelere ise biçimce olumlu, anlamca olumsuz cümleler denir.
Örnek: Hiç senin yanında kalır mı?
("Kalır mı" derken aslında cümlede "kalmaz" demek isteniyor. Olumsuzluk eki ise yoktur. Bu yüzden bu cümle anlamca olumsuz, biçimce olumlu bir cümledir.)
!!!Asla Kopya veya Çalıntı Değildir!!!
✯BAŞARILAR DİLERİM✯ ✿Juñgkøøk X ẞTS✿
#BTSARMYSTAR
Olumlu cümleleri okuyunca güzel hissederiz. Mesela bugün hava çok güzel deyince güzel hissettiğimiz için bu olumlu bir cümledir. Ama bugün hava çok kötü deseydik kötü hissedeceğimiz için olumsuz bir cümle olurdu.
BBY