Cevap :

Cevap:

merhaba merhaba merhaba merhaba

Adım adım açıklama:

merhaba merhaba merhaba

Cevap:

1. KUTUP İKLİMİ: Kutup iklimi soğuk iklimler arasında yer almaktadır. Bu iklim tipinde her yer buzul ve buzlar ile kaplıdır. Kutup ikliminin yıllık sıcaklık ortalaması 0 derecenin altındadır. Bu durum kutup iklimine sahip olan bölgelerde bitki örtüsü yetişmemesine neden olur. Güneşlenme süresi birçok iklime göre oldukça uzundur ancak dünyanın şekli dolayısıyla güneş ışınlarının yıl içerisinde eğik açılarla gelmesi sıcaklığın yükselmesine engel olur.

2. TUNDRA İKLİMİ: Soğuk iklimlerin diğeri olan Tundra iklimi, kutup ikliminin yayıldığı kuşağın arasında kalan bölgelerde görülür. Sıcaklık oldukça düşüktür. Ancak Tundra ikliminde bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu iklimde yoğun bataklıklar görülür, bunun sebebi toprağın üstündeki buz parçalarının yaz aylarında erimesidir. Ot ve cılız çalılıklar bu toprakların üstünde oluşmaktadır. Bu bitki örtüsüne tundra bitki örtüsü adı verilir.

3. OKYANUS İKLİMİ: Ilıman iklimlerdendir ve her mevsim yağışlıdır. Genelde karaların batı kısmında görülür.

4. STEP İKLİMİ: Step iklimi de ılıman iklimlerdendir. Nemli hava kütlelerinin bulunmadığı kara kütlelerinin iç kesimlerinde daha çok rastlanır. Bir geçiş iklimidir.

5. AKDENİZ İKLİMİ: Ilıman bir iklim olan Akdeniz ikliminde cephesel yağışlar oluşmaktadır. Genelde Akdeniz'e kıyısı olan kısımlarda görülür.

6. KARASAL İKLİM: Sert karasal iklim ismi ile de bilinmektedir. Orta kuşak'ta yüksek kesimlerde görülür. Kışları uzun ve soğuk; yazları serin ve kısadır.

7. MUSON İKLİMİ: Sıcak iklim tiplerindendir. Yağış miktarı ortalamadır. Yazları yağışlı, kışları ise kuraktır.

8. ÇÖL İKLİMİ: Sıcak iklimlerdendir. Yıllık yağış miktarı düşüktür. Her mevsim oldukça sıcaktır ve günlük sıcaklık miktarındaki değişim fazladır.

9. SAVAN İKLİMİ: Sıcak bir iklimidir. Her mevsim sıcaktır. Sıcaklık farkı azdır. Yağışları bol yağışlı kışları ise kuraktır.

10. EKVATORAL İKLİM: Sıcak iklimlerden biridir. Her mevsim sıcaktır. Yıllık ve günlük sıcaklık değişimleri azdır. Yıllık yağış miktarı fazladır.