Cevap :

Cevap:

zeamet : Zeamet, Osmanlı İmparatorluğu toprak düzeninde yıllık geliri 20.000 akçeyle 100.000 akçe arasında olan topraklar ve bu topraklardan alınan vergidir. Eyalet merkezlerinde oturan üst düzey yöneticilere (hazine ve tımar defterdarına, sancaklardaki alay beylerine, kale dizdarlarına, divan kâtiplerine, vs.) verilirdi.

has : Osmanlı İmparatorluğu'nda geliri 100 bin akçeden fazla dirliklerdir. Padişaha, hanedan üyelerine, veziriazama, beylerbeyine, sancak beyleri ve üst düzey devlet görevlilerine verilirdi.

tımar : Tımar, en genel kapsamında devlete sağlanan tanımlanmış bir hizmet karşılığında ücret olarak toprak tahsis edilmesidir. Farsça bir kökten gelir, bu dildeki anlamı acı, ızdırap, sadakat ve bakımdır. Pek çok tarihçi bir kurum olarak Ortaçağ İslam toplumlarında, ikta adı altında uygulandığı görüşündedir.

EN İYİ SECERMİSİN

Cevap:

üçüncüsü de devlete ait topraklardır.

zahmet toprakları genelde makamı yüksek kişilerindir .veziri azam padişah vb. geliri 100 akçe ve üzeri olan topraklardır her 5 bin akçe için bor cebelü yani asker yetiştirilir.

has: geliri 20 bin ila 100 akçe olan topraklardir her 5 bin akçe için bir Cebelü yetiştirilir

tımar : muddesir ,kadı vb. kişilere verilir genelde geliri 20bin ve daha azdır her 3 bin akçe için bir Cebelü yetiştirilir.