Türk ya da yabancı bilim insanlarından biri hakkında araştırma yapınız.Bu bilim insanının hayatıyla ve bilime yaptığı katkılarla ile ilgili kısa bir paragraf yazınız.

Yardımcı olur musunuz lütfen :)
Şimdiden teşekkürler.

Cevap :

Cevap:

CAHİT ARF

Günümüzde 10 lira kağıt paraların arkasında resmi bulunan, ülkemizde matematiğin simgesi kabul edilen Cahit Arf,  Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra “Hasse-Arf Teoremi” adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandıran Türk matematikçi ve bilim insanıdır.

Cahit Arf 11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te doğmuştur. Balkan Savaşı sırasında evlerinin bahçelerine düşen havan topunun patlamasından sonra ailecek İstanbul’a taşınmışlardır.

İstanbul’da ana sınıfına başlamıştır. Sürekli denize bakıp dalması nedeniyle öğretmeninden sık sık azar işitmiştir. Okumayı herkesten üç ay önce çözmüştür. İzmir Lisesi’nin son sınıfında geometri ile tanışmıştır. 1928’de Maarif Vekaletliğinin açtığı sınavda burs kazanarak Fransa’ya gitmiştir. Burada okulu iki yılda bitirmiştir. Buradaki yaşamında fotoğrafçılığa da ilgi duymuştur.

İstanbul Üniversite’sinde ders vermeye başlamıştır. Arkadaşının ısrarı ile Almanya’ya taşınmıştır. Göttingen Üniversitesi’nde çalışmış, burada doktorasını tamamlamıştır. Arf Halkaları teorisini de burada kanıtlamıştır.

Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör ve ordinaryüs profesörlüğe yükselmiştir. Daha sonra Robert Koleji’nde matematik dersleri vermeye başlamıştır. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK) ilk bilim kurulu başkanı olmuştur.

Cahit Arf matematiğe yapmış olduğu köklü katkılarından dolayı 1974’te de TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür. 1980 yılında İTÜ ve Karadeniz Teknik Üniversitesinin, 1981 yılında ODTÜ’nün onur doktoralarını alan, 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyeliğine seçilen Cahit Arf 4 Şubat 1994’te de Fransa’da Commandeur des Palmes Académiques Ödülü’ne layık bulunmuştur.

Açıklama: