Cevap :

Cevap:Etkileşim türleri günümüzde amaca ve kullanım şekline bağlı olarak önemli bir yere sahiptir. Bu konuda özellikle kimyasal etkileşim türleri kapsamında zayıf ve güçlü olarak 2 farklı seçenek ön plana çıkmaktadır. Elbette bunların dışında etkileşim türleri farklı seçenekler üzerinden ele alınmakta ve gerçekleşmektedir.

Kimyasal bağların oluşması ile beraber kimyasal bağa katılmış olan atomlar ilk hallerine göre daha kararlı bir noktaya ulaşır. Gelişen ve değişen bu süreç ile beraber birbirinden farklı etkileşim türleri ortaya çıkmaktadır. Özellikle öğrencilerin mutlaka bilmesi gerektiği etkileşim türleri, aynı zamanda farklı bilimsel alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

- Atom

- Molekül

- İyon

- Radikal

- Güçlü etkileşimler

- Zayıf etkileşimler

Açıklama:

Kimyasal etkileşim türleri zayıf ve güçlü olarak 2 farklı seçenek üzerinden ele alınmaktadır. Bu etkileşimlerin gerçekleşmesi ise kimyasal bağlar üzerinden molekül ve atomların süreçte yer alması ile sağlanır. Bu bağlamda 4 çeşit kimyasal türün öne çıktığını ifade etmek mümkün. Bunlar içerisinde atom ve molekül ile beraber iyon ve radikaller bulunmaktadır.

Moleküller arası atomların bir arada kalmasını sağlayan kimyasal etkileşim süreci, etkileşime bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genel olarak bir maddenin bütün özelliklerini taşıyan yapı taşları kimyasal tür olarak bilinmektedir. O yüzden yukarıda verilen tüm türler maddenin özelliklerini bir bütün haline getirmiş yapılardır. Aynı zamanda da kimyasal etkileşim kapsamında zayıf ya da güçlü olarak ele alınan bağlar doğrultusunda kullanılır.

Kimyasal etkileşim süreci içerisinde maddenin özelliklerini taşıyan farklı yapılar, bir araya gelmek suretiyle maddeyi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda zayıf ya da güçlü etkileşim seçeneği kimyasal açıdan öne çıkar. Van Der waals Kuvvetleri olarak da ifade edilen zayıf etkileşimler günümüzde 3 farklı tür üzerinden ele alınmakta ve ifade edilmektedirler.

- Dipol Dipol bağları

- London Bağları

- Hidrojen Bağları

Güçlü Etkileşim Türleri Nelerdir?

Kimyasal açıdan zayıf etkileşim türleri ile beraber aynı zamanda güçlü etkileşim türleri bulunmaktadır. Bunları aynı zamanda kimyasal bağlar olarak da bilinir ve güçlü etkileşim yapısını oluşturur. Böylece molekül içerisinde atomların bir arada kalmasını sağlayan güçlü etkileşim meydana gelmektedir. Bu doğrultuda ele alınabilecek olan 3 farklı güçlü etkileşim türü ön plana çıkıyor.

- İyonik bağ

- Kovalent bağ

- Metalik bağ

BAŞARILAR