Cevap :
Açıklama:
Hangi siyasi görüşten olursan ol, bencil değilsen içinde bir az vatan sevgisi insan sevgisi varsa, ülkenin gelişmesini beklersin. İnsanlar bir dilim ekmeğe bir bardak suya muhtaç olmasın istersin; peki ne demektir gelişme, gelişip gelişemediğimizi nasıl anlarız? Bir toplumun gelişmesi, politik eğilimli yorumlardan bağımsız ölçülebilen bir büyüklüktür, belli bir zaman aralığında meydana gelen sosyal bir olgu da değildir. Bir ülke on sene yirmi sene gelişir; sonrada tepe taklak gidebilir, önemli olan sürdürülebilir gelişmedir. Örneğin gelişmişliği kişi başına düşen milli gelir veya bireyin satın alma gücü, yani vatandaşın cebine giren para ile ölçebilirsiniz. Sadece para ile ölçersek Suudi Arabistan gelişmiş bir ülkedir. Kendi kendine sor; Suudi Arabistan gelişmiş bir ülke midir? Yalnız Suudi Arabistan’da değil, orta doğunun petrol zengini ülkeleri gelişmiş olabilirler mi? Bu coğrafyada sürdürülebilir sosyal ve ekonomik bir düzen var mıdır? Bu günkü gürültülerin nedeni sürdürülebilir bir düzenin olmayışıdır. Her türlü gelişmenin sürdürülebilirlik temel kuralıdır.
Başkan Obama senatoda yaptığı konuşmada süper güç Amerika’nın gelişme hızının yavaşladığını belirterek, ülkesinin birincilikten on yedinciliğe düştüğünü not ediyor. Son değerlendirmelere göre gelişmiş altmış beş ülke arasında ABD, matematik ve fen bilimleri alanında (fizik, kimya biyoloji,) on yedinci sırda bulunuyor. Başkan bu gerçeği ülkesine yakıştıramıyor. Çare olarak bilim ve teknolojiye önem verilmesinin gereği üzerinde duruyor. Bu bağlamda uzmanlar projeler geliştiriyorlar. 1969 yılında Ay’a yolculuğu gerçekleştirdiğinde NASA’da çalışan mühendis ve bilim adamlarını yaş ortalaması sadece yirmi altı idi. Üniversitelerin fen ve mühendislik fakültelerinden mezun olmuş çiçeği burnunda gençlerdi, insanlık tarihinin bu önemli başarısına imza atanlar. Şimdi ise NASA’da çalışan mühendis ve bilim adamlarının yaş ortalaması kırk altı, neredeyse 1969 ortalamasının iki katı. Süper güç ABD durumun sürdürülemeyeceğinin farkına varmış.
Gelişme uluslar arası bir yarışmadır. Arkana bakarsan kendini ilerliyor gibi görürsün, çevrene bakarsan diğer ülkelere göre konumunu saptarsın. Hiç bir ülke yerinde durmuyor. Her kes koşuyor. Önemli olan senin ne kadar hızlı koştuğundur.
Doğal olarak ülkemizde neler oluyor ona bakmalıyız.1969 da Üniversite sayımız herhalde yirminin altında idi, şimdi yüzün üstünde.