Cevap :
Açıklama:
- Yabancı Okullar Sorunu :Başta Fransa olmak üzere birçok Avrupalı devletin itirazına rağmen Lozan Barış Antlaşması’nda yapılan bir düzenleme ile Türkiye’de bulunan yabancı okulların Türkiye’nin hukukuna tabi olacakları konusunda anlaşmaya varıldı.
Anlaşmaya göre bu okullar, Türkçe dersi vermek kaydıyla ana dillerinde eğitim yapabileceklerdi.
- Musul Sorunu:Lozan Konferansı’nda Türk tarafı için hem hayati ve stratejik önemi hem de Misak-ı Millî’nin vazgeçilmez öğesi olan Musul, İngiltere için ise petrol ve Hindistan yolunun güvenliği meselesiydi. Konferansta, en çetin görüşmeler bu konuda olmuş hatta konferansın kesilmesine sebep olmuştur. Yaklaşık dokuz asır Türk hâkimiyetinde bulunan Musul, Mondros Mütarekesinde ve Misak-ı Milli’de bulunan hükümlere göre dönemin süper gücü İngiltere tarafından petrol kaynakları sebebiyle haksız bir işgale uğrayarak elimizden çıkmıştır.
- Nüfus Sorunu :Türk-Yunan 'nüfus mübadelesi', Lozan Konferansı'nda Türkiye ve Yunanistan arasındaki öncelikli sorunlardan birisi olmuş ve 30 Ocak 1923 yılında, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan 'Yunan ve Türk Halklarının Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokol'ün imzalanmasıyla çözüme kavuşturulmuştur.
Açıklama:
yabancı okullar sorunu =Yabancý Okullar Sorunu ve Çözümü: Lozan Barýþ Antlaþmasýndan sonra Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin baþýný aðrýtan sorunlardan biri de yabancý okullar meselesi olmuþtur. Lozan Barýþ Antlaþmasý ile Türkiye’de ikame edilmiþ yabancý okullarýn çalýþmalarý bir esasa baðlanmýþtýr. Buna göre yabancý okullar, Türk kanunlarýna ve de diðer okullarýn uymak zorunda olduklarý tüzük ve yönetmelik hükümlerine tabi olacaklardý. Bu okullardaki eðitim öðretim etkinliklerini ise yine Türk Hükûmeti düzenleyecekti.Türk Hükûmeti bir yönetmelik hazýrladý.Böylece yabancý okullar bünyelerinde Türk tarihi ve coðrafya derslerinin Türkçe ve Türk öðretmenleri tarafýndan okutulmasý ilkesini kabul etti.
Yabancý Okullar Sorunu ve Çözümü: Lozan Barýþ Antlaþmasýndan sonra Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin baþýný aðrýtan sorunlardan biri de yabancý okullar meselesi olmuþtur. Lozan Barýþ Antlaþmasý ile Türkiye’de ikame edilmiþ yabancý okullarýn çalýþmalarý bir esasa baðlanmýþtýr. Buna göre yabancý okullar, Türk kanunlarýna ve de diðer okullarýn uymak zorunda olduklarý tüzük ve yönetmelik hükümlerine tabi olacaklardý. Bu okullardaki eðitim öðretim etkinliklerini ise yine Türk Hükûmeti düzenleyecekti.Türk Hükûmeti bir yönetmelik hazýrladý.Böylece yabancý okullar bünyelerinde Türk tarihi ve coðrafya derslerinin Türkçe ve Türk öðretmenleri tarafýndan okutulmasý ilkesini kabul etti.Bazý Fransýz okullarýnýn bu yönetmelik hükümlerine aykýrý bir þekilde davranmalarý Fransýz okullarýnýn kapatýlmasýný gerekli kýlmýþtýr. Bu durum Fransa’nýn Hükümeti’nin tepkisine yol açmýþtýr.Fransýz elçisi ve papalýk temsilcilerinin bu meseleye müdahale etmek istemeleri üzerine Türk Hükümeti bunu kendi iç sorunu kabul ederek görüþmeleri reddetti. Sadece okul idarelerini kendine muhatap gördü. Yabancý okullarýn haklarýný kendi menfaatleri açýsýndan en çok Fransa savunmuþtur. Bu konuda yaþanan sürtüþmeler Fransa ile Türkiye’nin iyi iliþkiler kurmasýný geciktirmiþtir.