Cevap :

ℳerhabalar۵

Açıklama:

Neşet Ertaş :

➤ 1938 yılında dünyaya gelen Neşet Ertaş'ın Babası da kendisi gibi saz üstadıdır. 7 kardeşi olan Neşet Ertaş ailenin ikinci çocuğudur. Anadolu'da pek çok farklı yeri ailesiyle beraber gezdiği için okuma şansı olmamıştır. Özellikle abtallık kültürünün en önemli temsilcileri arasında yer alan Neşet Ertaş, yaşamı boyunca bu kültürden beslenmiş ve eserleri de bu yönde gerçekleştirmiştir. 8 yaşından itibaren bağlama çalmaya başlayan Neşet Ertaş, okumayı da abisi Necati Ertaş'tan öğrenmiştir.

➤ Saz Üstadı olan Neşet Ertaş Türkiye'nin en önemli sanatçılarından biridir. 1950'li yıllarda 14 yaşındayken İstanbul'a gelen ünlü sanatçı, burada ilk plağını ‘Neden Garip Garip Ötersin Bülbül’ isimli şarkısı ile Beraber çıkardı.

➤ 1957 yılında çıkan bu albüm ile beraber ülke çapında en önemli halk ozanları arasına girdi. Halk tarafından çok fazla dinlenilen Neşet Ertaş aynı zamanda Musiki Cemiyeti tarafından da yoğun şekilde dinlenmekteydi. İstanbul'da kaldığı süre boyunca pek çok plak, konserve kaset çalışmaları gerçekleştiren Neşet Ertaş, bir süre sonra Ankara'ya yerleşti ve sanat yaşamına burada devam etti.

➤ ’Anadolu Efsanesi’’ ya da ‘’Abdal müzisyen’’ olarak bilinen Neşet Ertaş çizgisini hiç bozmadan hayata gözlerini kapayana kadar müzik yaşamını sürdürdü. Özellikle Ankara radyosunda ‘mahalli sanatçı’ unvanını kazanan Neşet Ertaş, Ankara'da hayatını sürdürürken çalıştığı bir gazinoda Leyla Hanım'la tanışıp evlendi ve bir çocuk sahibi oldu.

➤ 1970 yılından sonra sağlık sorunları nedeniyle müziği ara vermek zorunda kalan ünlü sanatçı, abisinin ısrarıyla Almanya’ya yerleşti. Çocukların eğitimi sebebiyle Almanya'da uzun süre yaşamını devam ettirdi. Bugüne kadar pek çok plak yapan Neşet Ertaş hala Büyük bir keyifle dinlenen en önemli halk ozanları arasında gelmektedir.

✧ Bazı eserleri ;

- Neden Garip Garip Ötersin bülbül,

- Hareli Gelin,

- Diloylu halay havası,

- Varıp bir kız 10 yaşında deyince,

- Şeytanın atına binip yeldirme,

- Bir Leyla Misali,

Cevap:Doğum YeriKırşehir / TürkiyeDoğum Tarihi1.1.1938 / 25.9.2012

Neşet Ertaş, (d. 1938, Çiçekdağı, Kırşehir, Türkiye - ö. 25 Eylül 2012, İzmir, Türkiye), Türk halk ozanı ve halk müziği şarkıcısı.

Babası bağlama ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş'tır. 8 yaşına kadar doğduğu köy olan Kırtıllar Köyü'nde yaşamış, sonrasında ailesi ile birlikte İbikli Köyü'ne yerleşmişlerdir. 12 yaşındayken annesi Döne'yi kaybetmiştir. Babası Muharrem Ertaş, Yozgat'ın Kırıksoku Köyünden Arzu isminde bir kadınla evlenince bir süre bu köyde yaşadıktan sonra Yozgat'ın Yerköy ilçesine yerleşmişlerdir.

Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile türküler söylemeye başladı. Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyler. Bu durumu şu şekilde ifade eder; "Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.

Sanat hayatı

Neşet Ertaş, Kırşehir ve ardından 2 yıl da Kırıkkale'de bulunduktan sonra 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Şen Çalar Plak'ta ilk plağını Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkarır. Halk tarafından çok beğenilen bu plağı diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. 2 yıl İstanbul'da çalıştıktan sonra Neşet Ertaş Ankara'ya yerleşir ve sahne hayatına burada devam eder. 1962'de İzmir Narlıdere'de askerliğini yapar. Askerliğini yaptıktan sonra Ankara'da çalıştığı gazinoda Leyla isminde bir kızla tanışır ve hemen evlenir. Babası Muharrem Ertaş, Neşet'in bu evliliğine şiddetle karşı çıkar.

Bu olaylardan sonra Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş uzun yıllar konuşmazlar. Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş'ın bu evlilikten Döne, Canan adında iki kız ve Hüseyin adında bir erkek çocukları olur. 7 yıl evli kaldıktan sonra 1970'lerin başlarında ayrılırlar. 1978 yılında alkol ve sigara kullanımından dolayı parmaklarından felç geçirir ve işsiz kalır. Kardeşinin daveti üzerine Almanya'ya gider. Tedavi olur. Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri dönmüştür.

Açıklama: