Cevap :

Cevap:

İklim, zamana ve bölgesel farklılıklara dayalı olarak tarımsal üretimin ve veremliliğin en önemli belirleyicilerinden biridir. Tarım ise, insanlığın devamı için gerekli olan temel ürünleri (yani gıda, yem, lif veya biyoyakıt) sağlamakla beraber, suyun ve toprağın kullanımını dolayısıyla tüm ekosistemi bütün olarak ele alan yaşamsal bir döngüdür. İklim değişikliğinin tarımsal üretimdeki olumsuz etkilerini önlemek ve tarımsal üretimi iklim değişikliğine adapte etmek için ise planlanma gerekir. Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 13’ünde “iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele” etmek amacıyla oluşturulan acil eylem planı mevcut. Bu eylem planlarında, tarımsal üretimde oluşturulacak bitki desenlerinin dayanıklılığı ve üretim sistemlerinin iklim risklerine ve doğal afetlere uyumlu hale getirme kapasitelerinin planlama yapılması hedefleniyor. Tarımsal sistemlerde iklim değişikliğine uyum sağlanması, “açlığın sona ermesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi” birincil hedef olurken, ikinci hedef ise “sürdürülebilir gıda üretim sistemlerini sağlamak, üretimi artırmak, ekosistemleri korumak, iklim değişikliğine uyum kapasitesini güçlendiren dayanıklı tarım uygulamalarını uygulamak” olarak belirlenmiştir.

Tarım, ekosistemlerle toplumun kesiştiği yegâne noktada bulunur. İklim değişikliği başta meteorolojik bir problemmiş gibi algılanıyor olsa da doğal ekosistemlerde, özellikle besin maddesi döngülerinde veya hidrolojik döngüde birçok çevresel unsuru tepeden tırnağa etkileme potansiyeline sahip. Tarım ve gıda güvenliği ise iklim değişikliği açısından en savunmasız sektörler olarak nitelendirilebilir. İklim değişikliği bitkisel üretimi kolaylıkla etkileyebilecek çapta küresel bir krizdir. Ancak bu kriz, ülkenin gıda güvencesi ve mahsul veriminin iklim değişkenliğine nasıl tepki verdiğine de bağlı. Bu nedenle tarım ve gıda sektörlerinin sosyo-ekonomik önemi göz önüne alındığında, gelecekteki iklim değişikliğinin ürün verimliliğine ve gıda güvencesine etkilerinin incelenmesi şart.

İklim değişikliğinin tarım sektörüne yansımasının etkilerinin, ülkemizde ve dünyada en çok görülebileceği hususlar şu şekilde sıralanabilir:

Verim azalışı,Sulama suyu talep ve maliyetinin artışı,Dikim ve hasat zamanında kaymalar veya değişiklikler,Ürün yetiştirme elverişliliğinde azalma veDaha fazla hastalık ve zararlı 

Açıklama:

iyi çalışmalar