Cevap :

Açıklama:

Proje, Tasarımcı veya İçerik Arayın

Gönder

Ana Sayfa

»

Haberler

»

Gündem

A A

Mimarlara Sorduk: İyi Bir Mimar Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Tuba Tellioğlu Şeren / 24 Nisan 2017

Türkiye'nin önde gelen mimarlarına ekiplerine kattıkları kişilerde hangi özellikleri aradıklarını ve iş hayatında başarılı olmanın yollarını sorduk. Hasan Çalışlar, Boran Ekinci, Oğuz Bayazıt, Yudum Boytorun, Gürhan Bakırküre, Ayşin Sevgi Karakurt, Pınar İlki Emekçi ve Umut Cem Çağlayan kendi ilk iş tecrübelerini de aktardıkları "Mimarlara Sorduk" yazı dizisinin ikincisinde, iyi bir mimarın karakter özelliklerine dair ipuçlarını paylaştılar.

Mimarlara Sorduk: İyi Bir Mimar Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

İşte deneyimli mimarlardan genç adaylara önemli tavsiyeler...

Gürhan Bakırküre / BAKIRKÜRE MİMARLIK

Mimarlara Sorduk: İyi Bir Mimar Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

“Profesyonel bağlamda ekibimize katılacak kişinin yaptığı işler, portfolyosunun içeriği, grafik düzeni, sunum biçimi benim için öncelikli. Keza, kişinin mezun olduğu lise, mezun olduğu üniversite, daha evvel çalıştığı ofisler, içinde bulunduğu projeler ve kendini nasıl geliştirdiği de çok önemli.

Mimarlık özveri göstermeniz gereken, disiplin isteyen ve gerçekten keyfine varabilecek kişilerin yapması gereken bir meslek. Mimarın koordinasyon becerisi yüksek olmalı. Mimar, uyumlu bir kişiliğe sahip olmalı. Bu değerleri barındıran bir kişi ekibimizin kimyasını yakalayabilecek şekilde olumlu, enerjisi yüksek ve pozitif ise benim için çalışma arkadaşımız olabilecek bir potansiyele sahip demektir.

Kendi deneyimimden söz açmak gerekirse ilk çalıştığım mimarlık ofisinde sadece altı ay kadar kaldım. Mimari bir yarışmada birincilik almam sayesinde meslek hayatına kendi yolunu çizerek başlayanlardan oldum. Yaklaşık 28 senedir bu sektörün içerisinde kendimi sürekli geliştirerek devam etmekteyim.

Mimarlıkta başarılı olmak için gereken karakter özelliklerine gelince… Mimarlık yapmak için öncelikle mimarlığı sevmek gerek. Çok gezmek, çok görmek, öğrencilikten başlayarak çok çalışmak gerek. Mesleğimizin dinamikleri çok fazla. Mimarlık çağla birlikte yaşar, değişir; her mimar da bu değişimleri, gelişimleri ve yenilikleri takip etmeli. Araştırmaları, makaleleri, seminerleri önemsemeli, yaşanan dönemin nabzını tutarak bu ihtiyaçlara yanıt vermelidir.

Bu alanda başarılı olmak isteyen arkadaşlara vereceğim en büyük tavsiye… “Gelin, benimle çalışın” demek olur. Şaka bir yana, gözünüzün değdiği her mekânı, deneyimlediğiniz tüm anları biriktirin. Bunlarla vizyonunuzu besleyin, alanlarınızı, algınızı genişletin. Mimar olarak bizim görgümüzü, bilgimizi, perspektifimizi, vizyonumuzu genişletmemiz gerek. Bizim işimiz estetik kaygıları elden bırakmadan ihtiyaçları karşılayarak kullanıcıyı memnun etmek.