Cevap :

Cevap:

Demokrasi: Demokrasi, çoğu zaman seçimlerle özdeşleştirilir. Fakat yöneticilerin oyla seçilmesi demokrasinin tek kriteri değildir. Demokrasinin farklı kriterleri olmasına rağmen Kemal Gözler’e göre demokrasinin 6 tane şartı vardır: etkin siyasal makamların seçimle iş başına gelmesi, düzenli aralıklarla tekrarlanan seçimler, serbest ve adil seçim, birden çok siyasal partinin varlığı, muhalefetin iktidar olma şansı ve temel hakların tanınmış ve güvence altına alınmış olması. Bu sebeple demokrasiyi seçimlerin yapılmasıyla eş değer görmek, demokrasiyi dar bir anlamda tanımlamaya yol

Cumhuriyet: Öncelikle cumhuriyet bir devlet şeklidir ve monarşinin tersi olarak tanımlanır. Leon Duguit’ye göre, ‘’eğer devlet başkanı, bu göreve veraset dışındaki bir usulle geliyorsa, o devlet cumhuriyettir. ’’. Bu demek oluyor ki, devlet başkanı ırsi olarak başa geliyorsa monarşi, başka herhangi bir yolla başa geliyorsa o yönetim cumhuriyettir. Burada devlet başkanının seçim veya zor kullanarak başa geçmesinin bir önemi yoktur. Yani devlet başkanı seçimle veya darbeyle başa gelebilir ve bu her iki durum da cumhuriyettir. Çünkü devlet başkanlığının ırsi olarak göreve gelmediği her yönetim cumhuriyettir.

Cumhuriyet örneklerine baktığımız zaman, su götürmez bir demokrasisi olan Amerika cumhuriyettir. Çünkü başkanlık sistemi gereğince, başkan halk tarafından oyla seçilir. Aynı şekilde parlamenter rejim Türkiye’si ve şu anki Türk tipi başkanlık sistemiyle Türkiye bir cumhuriyettir. Zira o dönemki parlamenter rejimde cumhurbaşkanı yasama içinden seçimle başa geliyorken, şu an devlet başkanı halkoyuyla seçiliyor. Fakat cumhuriyetin olması, Türkiye’nin sallantıda bir demokrasi olduğunu değiştirmiyor. Keza bir cumhuriyet anti-demokratik de olabilir. SSCB, Saddam dönemi Irak ve Kaddafi dönemi Libya anti-demokratik cumhuriyet örnekleridir.