Cevap :
❦Mєrhαbα❦
Metnimiz:
BÜTÜN YOLLAR KALBE ÇIKAR
Insanların yeryüzünde actiklan yollar, insa ettikleri tüneller, viyadükler, hem zemin gecitler, patikalar, keçi yollan... Vücudumuzdaki damar ağı ile kıyaslandiginda, en fazla bir tabak spagetti kadar kansiktır.
Çünkü, tepemizin en üst noktasından, ayağımızın en dip köşesine kadar bizim vücudumuzdaki her bir organ, her bir doku, akciğerlerimizdeki miniminnacik keseciklerden, göz bebeğimize, kemiklerimizin içindeki iliklerden, milyarlarca kas lifine ve bütün bedenimizi tepeden timağa kaplayan derimizin her bir nok tasına kadar akilalmaz bir damar sebekesi ile donatılmıştır.
Bu muhteşem damar şebekesi, vücudumuzun ihtiyacı olan birbirinden farklı tüm besinleri, her bir organin, her bir dokunun hatta her bir hücrenin ayağına kadar götüren kan dolaşımının gerçekleştiği yerdir.
Kanımız damarlarımızda durgun bir su gibi durmadigina göre onun dişimizden tırnağımıza kadar kusursuz bir şekilde aksını sağlayan güç nedir?
Eğer bedenimiz bir kum saati gibi yaratilmiş olsaydı, bunun tek bir yolu vardı: Her beş dakikada bir amuda kalkmak!
Böylece ters çevrilen bir kum saati gibi damarlanmızdaki kan yerçekiminin etkisiyle aşağıya doğru hızla akardı.
Fakat bu süre içinde vücudumuzun üst tarafian kansız kalacağı için, bes dakika sonra ayaklarımızın üzerine dikilmemiz gerekirdi.
Bu sefer de, beynimizdeki kan, hizla parmak uçlarımıza dogru akmaya bas lardi. Ve bir süre sonra tekrar amuda kalkmamız gerekirdi. Üstelik hayatta kalmak için bu işi hiç aksatmadan yapmalıydik. (…)
Kim 24 saatini bu şekilde geçirebilir ki?Bu çok zor. Öyle değil mi?
Damarlarımızdaki kan akışını sağlayan ve hayatimiz boyunca hiç durmadan çalışan müthiş bir pompa vardır. O pompanin ag da tahmin ettiğiniz gibi kalptir.
Vücudumuzdaki en güçlü kaslardan yaratilan bu müthis organ, göğüs ka fesimizin içinde durur ve böylece göğüs kerpigi ve kaburgalar tarafından koru ma altında çalışır.
Bana yumruğunuzu gösterin
Kalp dediğimiz organ iste o yumruk kadar bir seydir. (...)
24 saat içinde vücudumuzdaki tüm kan 1000 hatta daha fazla kez döner dolaşır, akciğerlere gider temizlenir ve tekrar vacuda yayılır.
Kalbimizden çıkan damarlar vücudumuzun dışına açılsaydı, her kalp atisin da kanımız 3 metre yüksekliğe cikabilecek bir güçte fişkinirdi.
Kalbin 1 saatlik çalışması sonunda ortaya çıkan enerjyi bir araya toplayabilirsek bir otomobili yerden 1 metre yukarıya rahatlıkla kaldırabilirdik
Ancak o yumruk kadar kalbin asıl gücü, çalışkanlığıdır. Kalp dakikada 70 kere çarpar.
Şimdi küçük bir deney yapalım. Dakikada 70 kez olmak üzere yumruğunuzu açıp kapatın! Hadi 70 çok oldu. Bari saniyede 1 kere olsun.
Bunu kac dakika yapabilirsiniz? Ben şahsen
pek fazla değil. Elimdeki kaslar yoruldu. Bir süre sonra sizin de elinizdeki kaslar yolur ve yanmaya başlar.
Şimdi kalbinizin ne çalışkan ve ne sağlam bir pompa olarak yaratildiğini anlamış olmalısınız.
Peki bu organ hiç mi dinlenmez? Hiç mi durmaz?
Elbette kalp kaslarının dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Fakat bu dinlenme, asla tamamen durma şeklinde olmaz.Durursa biz yaşayamayız ki?
Kalp bir kasılıp bir gevşeyerek çalışır. Ve bu ikisi arasında yarım saniyelik bir süre geçer. Bu yarım saniye dinlenme süresidir.
Ayrıca biz uyurken kalbimiz uyanık olduğumuz zamanlardan daha yavas çalışır.Çünkü o an dinlendiğimiz için yavaş nefes alıp veririz. 1 dakika içindeki atış sayısı 50'lere kadar düşer. Bu da bizim dinlendiğimiz kalbi dinlendirir.
TARIK USLU
Su Acayip Insan Vücudu
Sorumuzα bαkαlım:
- Metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.
Cevαbımız:
- İyi ki Kalp Var
- Kalbimizin Önemi
- Kalbin Çalışkanlığı
- Çalışkan Kalp
- Kalbimizin Görevleri
Gibi bαşlıklαr yαzαbiliriz.
Ek olarak metnimiz ile alakalı iki soru daha çözelim.
- Metnin konusu nedir?
Cevαbımız: Kalbin çalışkanlığı
- Metnin ana düşüncesi nedir?
Cevabımız: Kalbimiz olmasaydı şuan hayatta olmazdık. Kalbimiz o kadar çalışandır ki bizim için onca yıl mücadele eder. Bu yüzden kalbimizin değerini bilmeliyiz.
ßαşαrılαr dilerim!
#OptiTim