Cevap :

⭐Merhaba ⭐

Basketbol

Dünyanın en popüler sporlarından biri olan ve milyonlar tarafından sevilen basketbolun tarihi 1800'lü yılların sonlarına dayanıyor. 1891 yılında ABD'nin Massachusetts eyaletinde, bir beden eğitimi öğretmeni olan James Naismith tarafından ortaya atılan oyun, yıllar geçtikçe şimdiki halini alıyor. Atletlere ve beyzbol oyuncularına antrenman yaptırmak için yeni bir egzersiz türü ortaya koyan Naismith, bu sayede basketbolu da icat etmiş oluyor. Sepetlere futbol topunun sokulması ile başlayan basketbol serüveni, kısa zamanda popüler bir eğlence halini alarak milyonlarca kişinin tutkunu olduğu bir spora dönüşüyor. Basketbol hakkında bilgi edinebileceğin bu yazı ile bu sporun inceliklerini keşfedebilirsin. İşte, basketbol ile ilgili bilgiler…

Basketbol Nedir?

Basketbol, beş kişilik iki takımın olduğu, elle ve topla oynanan bir spor türü olarak değerlendiriliyor. Takım oyunu olarak oynanan basketbol, yüksekliği 3,05 metre olan bir çemberden topun geçirilmesi esasına dayanıyor. Oyunda amaç, pota denilen çemberden topu geçirerek rakip takımı mağlup etmek olarak belirleniyor. Bunu için 2 sayılık ve 3 sayılık basketler atmak, smaç ve turnike gibi görsel hareketler ile destekleniyor.

Basketbol Kaç Kişi ile Oynanır?

Basketbolda her iki takımın da 12 oyuncu bulundurma hakkı yer alıyor. Sahada ise 5'er kişiden toplam 10 kişi mücadele ediyor. Oyuncular dışında 1 antrenör, 1 yardımcı antrenör ve maksimum 5 kişiden oluşan menajer, doktor ve tercümandan oluşan teknik kadro yer alıyor. Basketbolda eğer bir takım 2 oyuncudan daha az oyuncuya düşerse o takım hükmen mağlup sayılıyor. Galibiyet verilecek takım eğer öndeyse skor kalıyor, ancak gerideyse maç sonucu 2-0 olarak belirleniyor.

Basketbolda Oyun Süresi

Bir basketbol maçı, toplamda 40 dakika sürüyor ve 4 periyottan oluşuyor. Her periyot 10 dakikalık süreler halinde yer alıyor. 2. periyodun ardından devre arasında 15 dakika mola veriliyor. Her iki takımın da her periyotta 1'er mola hakkı bulunuyor. Son periyotta ise 2 mola hakkı veriliyor.

NBA'de Bir Periyot Kaç Dakikadır?

Dünyanın en önemli basketbol liglerinden biri olan NBA'de ise periyotlar 12 dakika oynanıyor. Son dönemlerde bu sürenin 11 dakikaya düşürülmesi tartışılıyor olsa da halen maçlar 12 dakikalık 4 periyottan toplam 48 dakika oynanıyor.

Basketbol Saha Ölçüleri Nedir?

Uluslararası basketbol sahası ölçüleri 28 m x 15 m olarak kabul ediliyor. Basketbol sahasının ortasında bulunan bir çizgi, iki takımın da kendi sahasını belirliyor. Bu çizginin ortasında bulunan yuvarlak ise oyunun başlangıcının yapılmasına yardım ediyor. Potalar, kenar çizgilerinden 1,2 metre içeride bulunuyor. Boyutları ise 1,8 x 1,2 m olmak üzere belirleniyor. Çember yüksekliği 3,05 metre ve çember çapı da 45 cm olarak yer alıyor.

Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

● Takımlar 5 kişiden oluşur ve sınırsız değişiklik hakkı bulunur.

● Oyuncuların 24 saniye içerisinde hücum etmesi gerekir. Aksi takdirde top karşı tarafa geçer.

● İki devre ve 2'şer periyottan toplam 4 çeyrek bölüm oynanır.

● Maç sonunda beraberlik devam ederse 5 dakikalık uzatma bölümü oynanır.

● Oyuncuların, Avrupa liglerinde 5, farklı basketbol kuralları olan NBA'de ise 6 faul hakkı bulunur.

● Faul limitini doldurmuş oyuncu, oyundan alınmışsa tekrar oyuna giremez.

● Hücum eden takımın rakip takımın sahasına geçmesi için 8 saniyesi bulunur.

● Hücum bölgesine geçen takım, kendi sahasında bulunan bir oyuncuya geri pas gönderemez.

● Basketbol maçları, baş hakem ve yardımcı hakemler olmak üzere 3 hakem ile yönetilir.

● Masa hakemleri; sayı, yardımcı sayı, 24 saniye görevlisi ve saat görevlisi olarak 4 kişidir.

● Basketbolda sahayı konuk takım seçer.

● Her sayı iki puandır. 3 sayı çizgisi dışından atılan atışlar 3, faul sonucu oluşan serbest atışlar ise 1 puandır.

● En çok sayı atan takım oyunu kazanır.

● Topu sadece el ile kontrol etmek mümkündür. Ayak, bacak ya da farklı bir bölge ile bilinçli müdahale edilirse oyun durur ve top rakibe geçer.

● Top sektirmeyi bıraktıktan sonra pas ve şut tercihlerinden birinin yapılması gerekir. Aksi takdirde hatalı yürüme olarak nitelenir.

● 3 saniye çizgisi içerisinde 3 saniyeden fazla durulması ve saha çizgilerine basılması halinde top rakip takıma geçer.

● Kasti faullerde 2 serbest atış kullanılır. Teknik faullerde ise 1 serbest atış kullanılır ve top lehine faul verilen takıma geçer.

● Bir ya da ikişer kasti ve teknik faul yapan oyuncu, faul sayısına bakılmadan diskalifiye edilir.

● Takımların bir çeyrek 4 faul yapma hakkı bulunur. Ardından gelen her faul serbest atış olarak değerlendirilir.

● Serbest atış çizgisi kısa kenardan 5,80 metre uzaklıktadır.

● Üç sayı çizgisi çemberin izdüşümünden 6,75 metre uzaktadır.

İyi dersler herkese