Cevap :
Dokumacılıkta iplerin altına ağırlık yapması için bağlanan taşın adı KÜFEKİ taşıdır.
Küfeki taşı deniz kabuklarının oluşturduğu bir kalkerdir.
En önemli ve diğer taşlardan ayırt edici olan özelliği Deniz altından çıktıktan sonra kolayca işlenebilmesi ve gerekli yerlerde kullanabilmesi bu taşın kullanılmasında ve yaygınlaşmasında çok önemli bir noktaya gelmiştir.
Havayla temas ettikten sonra yumuşak olan bir kabuk bir anda sertleşmeye başlar ve temas halinden sonra da bir taş haline döner.
Aynı zamanda bu taş Tortul taş olma özelliğini taşımaktadır soruda dokumacılıkta iplerin altına ağırlık yapması için bağlanan taş nesnenin adını sormuş bu küfeki taşıdır der taşlar da kullanılabilir Fakat bunun kullanılma sebeplerini yukarıda da bahsettik taşın Deniz altından çıktıktan sonra taşlaşması Bunun yanı sıra kolay işlenebilmesi ve zorluk çıkarmamasından ötürü dokumacılıkta da kullanılmaktadır.
Aynı zamanda bu taş Osmanlı Devleti'nde mimari eserlerde çokça kullanılmış ve adeta kalıplaşmış bir taş modeli haline gelmiştir.
Daha İlginç olan bu taş üzerinde Mimar Sinan önemli çalışmalar yapmış ve bu taşın değerli bir taş olduğunu ve geleceği ve mimari kökten değiştirebileceğini söylemiştir.
Ve Mimar Sinan bu eserlerinde küfeki taşını kullanmış ve hala günümüze kadar ayakta duran eserlerine baktığımızda bu taştan yapıldığını görmekteyiz İşte aslında küfeki taşının bu kadar önemli olduğunu ve sağlam olduğunu kanıtlayan bir tespit.
#Ateş
Hallå ʚɞ
⎙ Cevabımız Küfeki Taşı olucaktır.
☛ İstanbul ve Trakya'nın yapı taşı ihtiyacını karşılayan; "lümaşelli kalker'', "maktralı kalker'' veya "bakırköy taşı'' adlarıyla da bilinen bir taş türüdür. Deniz kabuklarının çoğunlukla da istiridye kabuklarının, oluşturduğu kalker türü bir taştır. Açık bej-beyaz tonlarına yakın, ince taneli ve kumlu görünümündedir.
Dokumacılık Nedir ?
➲ İplerin alttan veya üstten geçirilerek ürün elde edilmesine dokamacılık denilmektedir.
DOKUMACILIK SİMGELERİ VE ANLAMLARI ✎
- Muska Deseni: Kötülüklerden korunmak amacı ile kilimlerin üzerine işlenen bir şekil, bir desendir.
- Kuş Deseni : Daha çok kartal motifi kullanılmaktadır. Güç ve kudreti temsil eder.
- Parmak ve El Desenleri : Bereketi temsil eder , üretkenliği temsil eder.
- Akrep Deseni : Sebepsiz kavga veya düşmanlığı ifade eder.
- Artı veya Çengel Deseni : Bela ve tehlikelerden korunmak anlamlarına gelmektedir.
- Koç Boynuzu Deseni : Gücü , erkekliği ve cesareti temsil etmektedir.
@lClara
Glara