DINOZOR HAZAR KAPLANI Dinozorlar 160 mil- Hazar kaplanları Tür- yon yıl önce karada kiye, İran, Türkme- yaşayan canlılardı. nistan, Afganistan, Fakat artık bu canlıları Moğolistan ve adını karada görmek müm- aldığı Hazar Denizi kün değil. Çünkü artık kıyısında yaşıyordu. yoklar ve nasıl yok Hazar kaplanlarının oldukları ise hala bilin- 1970 yılında Rus- miyor. Sadece meteor ya'daki son üyesinin düşmesi sonucu yok ölümüyle yok olduğu oldukları belirtiliyor. biliniyor. Melike'nin yaptığı araştırma sonuçları ile ilgi- li; 1. Canlıların yok olmasında sadece çevresel faktörler etkilidir II. Bazı canlıların yok olmasıyla ilgili tahminler kabul görmektedir. III. Biyoçeşitliliğin azalması ile diğer canlıların sayısı artmıştır. x çıkarımlarından hangileri yapılabilir? A) I ve II. B) I ve III. C) II ve III. D) I, II ve III... Lütfen yardım edin. ​

Cevap :

Cevap:

Açıklamada Ellerimi hissetmiyorum!

Açıklama:

BlogHidroelektrik Enerjisi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Geri Dön

Hidroelektrik Enerjisi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Hidroelektrik enerjisi akan sudan yararlanmak suretiyle elektrik enerjisinin üretilmesi anlamına gelir.  Jeotermal enerji, biyokütle enerjisi, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi gibi hidroelektrik enerjisi de yenilenebilir, sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Bu kapsamda HES adı verilen hidroelektrik santraller kurulur. Sürekli olarak bir devinim içerisinde olan su akışı sayesinde elektrik her daim üretilebilir. Akan suyun gücüne göre üretilen enerji miktarı değişiklik gösterir. Nehirden akan su ne kadar yüksekten dökülüyorsa üretilen enerji miktarı da o kadar fazla olur. Su aynı zamanda kanal veya borulara da aktarılabilir. Bu şekilde türbinlere yönelen su ile türbinler dönerek elektrik üretilir. Dönen pervaneler sayesinde açığa çıkan mekanik enerji elektrik enerjisine çevrilir. Bu suretle hidroelektrik enerjiden yararlanılmış olur. 

Hidroelektrik Enerjisi Nedir?

Hidroelektrik enerjisi de rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilebilir bir enerji kaynağıdır. Diğer yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde en köklü teknolojiye sahip olan enerji türü hidroelektriğe aittir. Suyun gücünden medeniyetin ilk dönemlerinden itibaren yararlanıldığı bilinmektedir. Su değirmenleri ve kayık sayesinde hidroelektrik enerjisinden insanlar istifade etmiştir. Özellikle 19. yüzyılda meydana gelen sanayi devrimine kadar su değirmenlerinden elde edilen güç sayesinde pek çok üretim faaliyeti yerine getirilmiştir. Ancak teknolojik yetersizlikler nedeniyle üretilen enerjinin depolanamaması ve endüstrileşmeye yetersiz gelmesi insanları kömür başta olmak üzere diğer fosil yakıtlara yöneltmiştir.

Hidrolik enerji ile modern tarım, sulama, turizm, spor aktiviteleri gibi çeşitli alanlarda fayda elde edilir. Ancak hepsinden önemlisi elektrik üretilmesidir. Günümüzde su türbinleri sayesinde suyun gücünden kinetik enerji elde edilir. İlk hidroelektrik santral 1882 yılında Amerika’da kurulmuştur. 2016 yılında ise dünyanın en büyük çaplı hidroelektrik santrali Çin’de kurulmuştur. Bu santralin 22.400 MW üretim kapasitesine sahip olduğu bilinmektedir.

Hidroelektrik Santrallerin Sınıflandırılması Nasıl Yapılır?

Hidroelektrik santraller 6 ayrı kıstasa göre sınıflandırılır. Bu kıstaslar şöyledir:

Depolama şekline göreKurulu güce göre Baraj gövdesinin tipolojisine göreUlusal elektrik sisteminin ihtiyacını karşılama kapasitesine göre Santral binasının bulunduğu yere göre Düşüye göre kullanım uygundur.