Cevap :
Cevap:yapan kişi van gogh ve van gogh aslında deli bir insan ve bu yaptığı eserde bilim adamamlaşamalarının 80 yıldır bulamadığı bir şey var o şey yıldızlar ve ayın etrafında ışık olması ve bu olaydan dolayı van goghun eseri dünyada yayıldı
Açıklama:
Açıklama:
Vincent van Gogh Kimdir?
30 Mart 1853’te doğan Vincent Willem van Gogh günümüzde en tanınmış ressamları arasında sayılıyor. Empresyonist eserlerinin neredeyse tamamı müze koleksiyonlarında yer alırken, Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi ve 29 Temmuz 1890 yılında intihar edene kadar yaşadığı Fransa’nın güneyindeki Arles’daki Vincent van Gogh Vakfı, sanatçının bıraktığı eserler ve evrakları farklı temalı sergiler ile ziyaretçilerine sunuyor.
Vincent van Gogh’un Hayatı
Sanatı kadar hayatı hakkında yazılmış roman ve çekilmiş film ve belgeseller, sanatçının yaşamında göremediği ilgiyi telafi eder niteliğindedir. Öğretmenlik, satış gibi farklı meslekleri deneyen Vincent van Gogh, 27 yaşında ressam olmaya karar verdiğindeki eserleri, oldukça kasvetli ve Hollanda’nın kırsal hayatını resmeden anlardan oluşur. Bunlar arasında “Patates Yiyenler” tablosu sanatçının gözlemleri arasında en gerçekçi eser olarak öne çıkmaktadır.
Paris’te empresyonist eserleri ve ressamları keşfeden Van Gogh, daha canlı renkler kullanmaya ve eğlenceli konular resmetmeye başlar. Bu köklü değişimde bile istediği başarıya ulaşamayan sanatçı, daha sakin bir yaşam sunduğu için Fransa’nın güneyindeki Arles’a taşınır. Ruhsal tedavi görmesine rağmen geçirdiği bir travma ile kulağının bir bölümünü kesen ressam, kısa bir süre sonra intihar ederek yaşamına son verir. Kardeşi Theo’nun karısı Johanna’nın uğraşları sayesinde bugün dünyanın en değerli sanatçıları arasında yer almaktadır.
Vincent Van Gogh ve Yıldızlı Gece Tablosunun Hikayesi
Sanat dünyasının devlerinden olan Vincent Van Gogh’un zihinsel problemleri vardı ve bütün hayatı olumsuzluklarla geçmişti. Meşhur Yıldızlı Gece tablosunu da zaten Fransa’daki bir akıl hastanesinde çizmişti. Hastalığı tam iyileşme seyrine girmişken tekrar nüksetti. Hal böyle olunca halüsinasyonlar görmeye ve intihara meyletmeye başlayan sanatçı 29 Temmuz 1890 tarihinde henüz 37 yaşındayken kaldığı akıl hastanesinde tabancayla hayatına son verdi.
Kaldığı akıl hastanesi ona ve sanatına engel olmadı hatta daha rahat çalışması için ona özel bir stüdyo hazırlandığı da söylentiler arasındadır. Yıldızlı Gece tablosu da oradaki odasının parmaklıklı penceresinden görülebilen Saint-Remy-de-Provence şehrinin izlenimsel bir yorumudur aslında. Hastalığının nüksettiği dönemde oluşturduğu bu tabloyu incelediğimizde görüyoruz ki gökteki girdaplarda renkler ayın ve her bir yıldızın etrafındaki bulutlarla bir olup yuvarlanır ve selvi ağacının dallarının eğrileriyle müthiş bir ahenk içinde bükülür. Bütün bu manzara bir rüya izlenimi verir.
Resimdeki bir başka detay ise, resmedilmiş olan köy ve kilisenin aslında tamamen sanatçının hayal ürünü olmasıdır. Yani sanatçının odasından dışarı bakıldığında böyle bir köy görülmemektedir. Buna ek olarak, ressamın odasındaki demir parmaklıklar resimde yer almıyor. Buradan da ressamın özgürlüğüne duyduğu özlemi vurguladığını anlıyoruz.
Kısacası dünyanın en meşhur eserlerinden birisi olan Yıldızlı Gece tablosu aslında bir akıl hastası olan Vincent Van Gogh tarafından bir akıl hastanesinde yaratılmıştır.
Not: Vincent Van Gogh empresyonist bir sanatçıydı, Yıldızlı Gece tablosu da empresyonizm akımının etkisiyle oluşturulmuş bir eserdir. Empresyonizm’de dış dünyadan çok dış dünyanın sanatçıda oluşturduğu etki önemsenir. Bu bağlamda, tabloda resmedilen şey aslında salt manzara değil onun Vincent Van Gogh’da oluşturduğu etki ve izlenimlerdir.