Cevap :
Cevap:
Kökleşmiş Kültür içerikleri
Örf, âdet, gelenek ve görenekler gibi yazısız kurallar kökleşmiş kültür
içeriklerini oluştururlar. Toplumlar ve hatta bir toplumdaki farklı gruplar değişikgelenek, görenek, örf ve âdetlere sahiptir.
Örf, âdet ve geleneklerin, tarım toplumlarında yaptırımı çok güçlüyken
modern sanayi toplumlarında yaptırımı zayıftır. Diğer taraftan hukuk kuralları gibiyazılı kurallar kent yaşamında insanlar arası ilişkileri düzenleyen en etkili kültüriçerikleri hâline gelmiştir. Günümüzde bireylerin, toplum içinde diğer insanlarlabirlikte ortak bir yaşam sürdürebilmeleri, öncelikle hukuk kurallarına uygundavranmaları ile gerçekleşebilir.
Kökleşmiş kültür içerikleriyle gerçekleştirilen ortak davranışlar toplumun
bütünlüğü ve devamı açısından gereklidir. Her kültür devamlılığını sağlamakzorundadır. Örf, âdet, gelenek ve görenekler, hukuksal normlar, insan hakları,kültürün maddî ögeleri yoluyla uzun bir zaman sürecinde şekillenmiş kültürögeleridir.
Örf, adet, gelenek ve görenekler maddi olmayan kökleşmiş kültür öğeleridir. Örflerin yaptırım gücü fazla olup, kimi yörelerde kanun gibi işlev görmektedir. Kan davası bir örf örneğidir. Adet, uyulması zorunlu olmamakla beraber toplumsal baskı sebebiyle uyulan normlardır. Bayram ziyareti bir adettir, birey bunu yapmak zorunda değildir ama bayram ziyaretini yapmayan birey kınanır veya ayıplanmayla karşı karşıya kalabilir. Gelenekler, kuşaktan kuşağa aktarılan, toplumsal bütünlüğü sağlayan, yaptırım gücü örf ve adetlere göre daha zayıf olan davranış kalıplarıdır. Kına gecesi ve sünnet düğünü birer gelenektir. Görenekler, yaptırım gücü çok az veya hiç olmayan yöresel davranışlardır. Daha çok insanların birbirlerini görerek taklit etmesiyle oluşur. Teşbih çekmek, bıyık bırakmak birer görenek örneğidir.
Yaptırımı yüksekten düşüğe göre sıralaması Örf > adet > gelenek