Cevap :
ѕєℓαм
-İlk önce sorunu anlatacağım . Ondan sonra bu giriş-sonuç cümleleri ile metin hazırlayacağım . Ondan sonra ise konuyu anlatıp örnek soru daha çözdüreceğim . Ondan da sonra günün sözünü yazıp soruyu bitireceğim .
☕Soruda A şıkkında metnin sonuç bölümüdür . Yani metinden bir ders çıkaracak bölümdedir . B şıkkında ise sonuç cümlesidir . Sonuç cümleleri genellikle metnin sonunda olur ve konusunda bize metni kavramamızı sağlar ve ders çıkarmamız söz konusudur . C şıkkında da gelişme konusu söz konusudur . Arkadaşlığımızın durumu beni çok üzüyordu cümlesini kullanırkan giriş cümlesi olursa metin tersten olur resmen :) . D şıkkında ise kitaplar bizim kişiselliğimizi geliştirir derken bunun sonrasında başka bir cümle olabilir . Genellikle metnin giriş cümleleri bunu anlatır . Alttaki metinlerle yani daha iyi kavramanı diliyorum . Bu sorunun cevabı D şıkkı diye düşünüyorum .
Metinde A cevabına bir metin uyduralım .
Giriş : Bazı insanlar sokaklara çöp atıp , hayvanları tekmeliyip tokatlıyor . Böyle kötü insanları ben hiç sevmem . Yani o köpeklerinde bir tane canı vardır . Fakat eğer sen o köpeğe cansız diyorsan orasına ben karışamam .
Gelişme : Yani sokakta her yürüyen , için , birşeyler yiyen bir varlık görüyorsan düşün ki o varlık canlıdır . O varlığın bir canı vardır diye düşünmen lazımdır . Eğer düşünemiyorsan o köpeğe vur gitsin diyorsan sende cansız bir varlığa örneksindir .
Sonuç : Köpeklere vurmayı geçtim , sokaklara hem çöp atıyorlar , her yeri kirletiyorlar . Ama bununda çözümü var , insanlar uygulamıyor . Bunun çözümü ise çok kolaydır .
" Sokağa Çöp Atma " sloganına uyalım . Çöplerimizi bazı insanlar atıyor diye atıyoruz . Ne varki ben atsam ne olucak ? düşüncesiyle beraber atıyoruz . Yani bir kişinin atmasıyla sende atarsan çevre daha çok kötüye gider . İleri giden nesillere kötü bir örnek olmuş olursun . Ne varki hatalarımız bununla sınırlı kalmıyor . Daha çok kötü örnekleri vardır insanların . Demekki bu metinden çıkarıyoruz ki , kötü şeylerin en başlıcası bizleriz .
Metinde B cevabına bir metin uyduralım .
Giriş : Bugünkü dersimiz Beden Eğitimi dersiydi . Herkes çok heyecanlıydı . Çünkü bizim sınıfın yarısı Beden Dersi'ni seviyordu . Tabii ki bende seviyorum . Ama neden Beden Eğitimi bir ders onu anlayamadım . Tüm derslerimiz Beden Eğitimi dersi olmasını çok isterdim .
Gelişme : Neyse bugün çok güzel bir olay oldu . Tüm öğretmenler bir hastalığa yakalanmıştı . Sadece Beden Eğitimi öğretmeni gelmişti . Hatta Beden Eğitimi nöbetçi öğretmen olarak görev alıyordu . Tabii bizim sınıf bu olayı duyunca sevinçten havalara uçtu . Yani bugün son derse kadar Beden Eğitimi dersi olacaktı .
Sonuç : Beden Eğitimi öğretmeni içeri girdi ve herkesi dışarı çıkarttı . Ondan sonra şu uyarıyı yaptı . Bugün tüm derslerim boş ,tirece bu yüzden sizinle bugün Beden Eğitimi Dersleri'ni ben işleyeceğim ve tüm dersleriniz benimle olacak dedi . Tabii dualarım kabul olmuştu . Gerçektende öyle oldu . Bu son derse kadar böyle sürüp gitti .
Metinde C cevabına bir metin uyduralım .
Giriş : Bugün arkadaşımla beraber kafede buluşacaktık . Yani öyle plan yapmıştık . Saat 8 gibi ben kafeye gittim . Arkadaşım gelmemişti . Neyse biraz bekledim ama yine de gelmedi . Ben bekleyeli tam 3 saat olmuştu . Hiç farkında bile değildim . Neyse kafeden smoothie ve milshake söyledim . Ama ben bunları içine kadar arkadaşım hâlâ gelmemişti .
Gelişme : Arkadaşımı aradım . Ona ne olduğunu sordum . Bana ğim çıktı . Kötü kelimeler kullandığını duyunca zaten hayallerim tuzla buz olmuşt.u . Ne olduğunu bilmiyordum . Hâlâ söylememişti . Fakat başına kötü şey geldiğini , bunu benimle paylaşmak istemediğini bunun yüzünden de sinirlenip kötü birşeyler söylediğini umuyordum . Ama sonuç tamtersiydi . Beni artık arkadaş yerine koymuyordu . Artık o kendine bir sürü arkadaş bulmuştu . Arkadaşlığımızın bu durumu beni üzüyordu .
Sonuç : O ama herzaman benim kalbimde olacaktı . Aslında arkadaşlarını abileri ve ablaları tarafından bulmuştu . Abla ve abileri arkadaşıma yeni arkadaşlar bulmuştu . Bu akşam arkadaşım beni aradı . Kısacası tüm arkadaşları onu bırakmış ve benimle tekrardan eski anıları yaşamak istiyormuş . Ona olmaz dedim . Önceden düşüncektin dediğimde ağlamaya başladı . Bende bu durumuna üzülüp artık onunla arkadaş oldum .
Metinde D cevabına bir metin uyduralım .
Giriş : Kitaplar aslında geleceğe açılan en güzel kapıdır . Kitapların değerini bu yüzden bilmeliyiz . Kitaplar bize yeni kelimeler katar , bilgimizi geliştirir . Çoğu çalışkan öğrenci kitap okuyarak kelime harcını geliştiriyor . Bu sayede de sorularda hiç zorluk çekmiyor . Yani kitaplar bizimde kişiliğimizi geliştirir . Gelecekte iyi bir meslek sahibi olmamızı sağlar .
Gelişme : Kitaplar sayesinde Türkçe dersinde kompozisyon yazma , giriş-gelişme-sonuç konusunu kavrama da kitaplar başlıca özelliktedir . Aslında kitapların bir sürü türü vardır . Bunları okurken hem eğlenir hem de öğreniriz . Mesala dergi okumak yaşam bilgimizi geliştirir . Roman okumak bizim kendimize olan özgüvenimizi tazeler .
Sonuç : Yani kısaca özetleyecek olursak kitaplar bizim okuma gücümüzü , becerilerimizi , özgüvenimizi , bilgimizi , yeni kelimeler türememizi sağlar . Bu yüzden kitap okumalıyız .
PARAGRAFIN YAPISI nedir ?
- Bir anlatım birimi olan paragrafın da kendisine özgü bir tane yapısı vardır . Paragrafın yapısı kısaca bir sürü cümlenib bir araya gelmesidir .
GİRİŞ-GELİŞME-SONUÇ
Giriş : Konuya giriş yapılan bölümdür . Giriş bölümleri bazen bir veya iki cümleden bazen de bir sürü cümleden oluşmaktadır . Bu bölümde tek amaç konuyu okuyucuya anlatmaktır . Giriş bölümünün etkileyici ifadelerden oluşması okuyucuyu daha çok etkilemektedir .
Gelişme : Konu ile ilgili ayrıntıları anlatan bölümdür . Genellikle metnin en uzun bölümü burasıdır . Gelişme bölümleri tek paragraftan oluşabildiği gibi birden fazla paragraftan da oluşabilir . Yazar konuyu farklı açılardan ele almak istiyorsa ya da anlatılan olay birden fazla ise paragraf sayısı arttırılabilir . Anlatılmak istenen az ise azaltılabilir . Hikayelerde olay , karakter , mekanlar gibi unsurlar bu bölümde verilirken , bilgilendirici metinlerde düşünceler ve bilgiler bu bölümde verilir .
Sonuç : Anlatılan olayın burada kısaca özetlenmesidir . Sonuç bölümünde genellikle özetleyerek , kısacası gibi unsurlar yer alır .
⬛Örnek paragraf sorusu çözelim ( 1 tane )
1.Gözlem yaparken duyularımızı kullanırız . Örneğin bir kuşu gözlemliyorsak , kuşun çıkardığı sesi duymaya çalışır , nasıl göründüğünü inceler , nasıl haraket ettiğini izleriz .
2.Gözlem bir olayı , bir nesneyi ya da canlıyı dikkatle inceleyerek onun hakkında bilgi toplamaya çalışmaktır .
3.Gözlem sonucunda elde ettiğimiz bilgileri , gözlemin yapıldığı yeri ve zamanı unutmamak için not edebiliriz . Ayrıca gözlemimizi yazdığımız kağıda çektiğimiz fotoğrafları , çizdiğimiz resimleri ya da varsa gözlem sırasında topladığımız şeyleri yapıştırabiliriz .
4.Gözlemleyeceğimiz şeye bağlı olarak dürbün , saat , büyüteç , cetvel gibi değişik araçlardan yararlanabiliriz .
Numaralandırılmış paragraflardan bir metin oluşturursak metnimizin giriş paragrafı hangisi olur ?
A) 1
B) 2
C) 3
D)4
- Cevap B olacaktır . İlk başta 2. paragraf , sonra 1. paragraf , ondan sonra 4. paragraf üçüncü ve son olarak 3. paragraf sonuncudur . Çünkü yukarıdaki anlatımda metnin giriş bölmü kısa olur diye söylemiştik
Önüm , sağım , solum , arkam her yerimde ölüm
#2pacolmayacalisma
#2pacbenimdeondan
#2pac
#no1
Cevap:
☃️❤️ÖNCELİKLE MERHABA ❤️☃️
SORUMUZU İNCELEYELİM,NE DERSİN?
AMA BAŞLAMADAN ÖNCE NOT DÜŞMEK İSTİYORUM...
Not= Bir paragrafın giriş bölümünde konu belirtlir,gelişme sonucunda konu anlatılır, varsayım(hipotez)bulunur ve genellikle örnekler verilir,Sonuç bölümünde ise konu hakkında ulaştığımız ve çıkardığımız sonucu açıklar.Eğer bir cümlede "Özetle,yani,sonuç olarak" vb. İfadeler kullanılıyorsa Bu cümle paragrafın sonuç bölümüdür.
ŞİMDİ BİRKAÇ GİRİŞ,GELİŞME VE SONUÇ CÜMLELERİNİ İNCELEYELİM...
✨Küresel ısınma,canlı hayatı için oldukça önemlidir.(Giriş)
✨Özetle çevremizi koruyarak canlılara destek verebiliriz.(Sonuç)
✨Hava kirliliği,toprak kirliliği,ses kirliliği ve ışık kirliliği önlenmesi gerekenlerdir.(Gelişme)
✨Sonuç olarak insanlar yaşadıkları hayatın değerini bilmeli.(Sonuç)
✨Örneğin dinazorların nesli tükenmiştir.(Gelişme)
✨Teknoloji oldukça gelişti.(Giriş)
ŞİMDİ ÖRNEK SORU SORACAĞIM,BAKALIM YAPABİLECEK MİSİN?
♒ Aşağıdaki cümlelerden hangisi sonuç cümlesidir?
A) Özellikle insanlar bu konuyu umursamaz oldu.
B) Özetle hayat eskisi gibi değil.
C) Nanoteknoloji oldukça gelişti.
D) Son zamanda insan beyni çalışmamaya başladı.
SORUNUN CEVABINI YORUMLARA BEKLİYORUM,
✨BENCE ARTIK SORUMUZA GEÇELİM✨
Cevap D şıkkı olmalıdır.Sebebi ise A şıkkı Gelişme bölümü,B şıkkı gelişme veya sonuç bölümü(C şıkkı da dahil)Ama D şıkkı Giriş bölümüdür çünkü burada bir konu belirlenmiş ve konunun ne olduğu yazılmıştır.
DERSLERİNDE ÇOK ÇOK BAŞARILAR DİLİYORUM...
Açıklama:
✨ Başarılar dilerim...
✨Takip edersen sevinirim...
✨En iyi seçersen sevinirim...