Cevaplandı

Mısır uygarlığı döneminde bilimsel teknolojik ve toplumsal anlamda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veriniz​

Cevap :

Cevap:

  • Mumyacılık faaliyetleri insan vücudunun yakından tanınmasını ve Mısır’da tıp ve eczacılık biliminin gelişmesini sağlamıştır.
  • Gök cisimlerini incelemek için rasathaneler kurmuşlar ve astronomide oldukça ilerlemişlerdir.
  • Tıp, eczacılık, kimya, matematik, geometri çok ileridir.
  • İlk kez güneş takvimi kullanmışlardır.
  • Bugün kullandığımız Miladi takvimin ilk düzenli şeklini Mısır medeniyeti oluşturmuştur.
  • Hiyeroglif (resim yazısı) adı verilen bir yazı geliştirmişlerdir.
  • Bir bitkinin yapraklarını kullanarak papirüs denilen yazı kağıtları kullanmışlardır.
  • Mısır ekonomisinin temelini tarım ürünlerinden sağlanan gelirler oluşturuyordu.Mısır’da canlı bir ticaretin olduğu bilinmektedir.

Açıklama:

Antik Mısır’da bilimin gelişimine temel yaşamsal ihtiyaçlar neden olmuştur. Şöyle ki;

Nil Nehrinin taşma zamanlarını hesaplayıp, zararı en aza indirmek için güneş takvimini,

Nil nehrinin ne kadar büyük bir alanda sel baskınlarına neden olduğunu bulabilmek için geometri ve matematiği,

Dinsel inanışlar;

Ahiret inancı mumyalamayı dolayısıyla tıp ve eczacılığı,

Tanrı kral anlayışı anıt mezarları (piramitler), tapınakları ortaya çıkarmış ve mimariyi geliştirmiştir.

Antik Mısır uygarlığının başarısı, kısmen Nil Vadisi'nin koşullarına uyum sağlamakta gösterdiği beceriden gelmektedir. Taşkınların öngörülmesi ve verimli vadinin kontrollü sulanması, toplumsal ve kültürel gelişmeyi besleyen ürün fazlasının üretilmesini sağlamıştır. Ürün fazlasının kullanılmasıyla siyasi otorite, Nil vadisi ve civarındaki çöl arazisindeki madenleri işletmek, özgün bir yazı sistemini erken evrelerde geliştirmek, karmaşık inşaat ve tarım projelerini hayata geçirmek, dış dünya ile ticareti geliştirmek ve yabancı istilacıları uzak tutmaya ve Mısır üstünlüğünü kabul ettirmeye yönelik bir askeri yapılanışı sağlamak için gerekli kaynakları sağlamıştır.

Sel sularını kontrol etme ve sulama sistemleri oluşturarak matematik ve geometri bilgilerini ilerletmişler ve piramitlerin inşası neticesiyle ilk defa Pi sayısının tam değerini bilen bir formül bulmuşlardır.

Teknolojide, tıpta ve matematikte antik Mısır, üretkenlik ve çok yönlülük açısından görece yüksek bir standart sağlamıştı. Mısırlılar, kendi alfabelerini ve ondalık sistemlerini oluşturdular.

  • Toplumsal Yapı:Yeni Krallık Dönemi’nde Mısır’da bürokrasi ayrıcalıklı bir sınıf oluşturmuştu. En önemli makamlardan birisi kâtiplikti. Katipler bir okul sistemi kurmuşlar ve soyluların eğitimiyle ilgilenmişlerdir. Eğitim ise dil ve hitabet üzerineydi. Diğer güçlü kesim ise rahiplerdir. Ancak kâtipler zorunlu askerlikten muaf iken, rahipler değildi. Yine de rahiplerin ayrıcalıklı bir konumu vardı.
  • Sulu tarım yapan halkın kendilerine ait arazileri vardı. Özel mülk gelişmişti ancak bu kişilerin zengin ya da güçlü olması zordu çünkü tarımın kaynağı sulama sistemi Firavunların kontrolündeydi. Ticaret ise rahiplerin elindeydi. Bu nedenle tüccar ve zanaatçıların etkinliği yerel, küçük pazarlarla sınırlı kaldı. Ordunun en büyük askeri kaynağı ise köylülerdi. Mısır’da köle sistemi vardı;ancak angarya işlerini özgür köylüler yapmak zorundaydı. Köleler daha çok üst sınıfı oluşturan ailelerin evinde yer alıyordu.
  • Erkek egemen bir toplum olan Mısır’da kadının konumu, erkeğe mutlak bağlılık değildi. Mısır yasaları boşanmak hakkını kadına da tanımıştı. Özellikle ölü gömme kültünde kadınların erkeklerle eşit muamele görmesi, kadının toplumdaki yerinin önemini gösterir.