Cevap :

Cevap:

II.Abdülhamid döneminin zengin paşalarından biri olan Selim Paşa’nın oğlu Kamil Bey, I. Dünya Savaşı’nın ardından karısı Nermin ve kızı Ayşe ile Avrupa’dan İstanbul’a döner. Eski zenginliğini kaybettiği için bir süre Nermin’in halasının evinde kalan Kamil, buradaki hayata dayanamayarak Bağlarbaşı’nda sahip oldukları bir konağı yıktırır ve buradan çıkan kullanılabilir malzemeleri satarak kazandığı parayla konağın selamlığını onararak orada yaşamaya başlar.

 

İşgal altındaki İstanbul’da hayata alışmaya çalışan Kamil Bey, önce çocukluk arkadaşı Fuat Bey’in yardımıyla ayakta durur, daha sonra da okul arkadaşı Ahmet’in teklifi ile Karadayı adlı bir gazetede çalışmaya başlar. Fakat, bir başka okul arkadaşı İhsan ve karısı Nedime Hanım’ın çıkarttığı Karadayı, Anadolu’daki direniş hareketini destekleyen bir yayındır ve İhsan bu gazeteyi çıkarttığı için hapse atılmıştır.

 

Özellikle kocasının hapse girmesinden sonra tüm gücüyle bu gazeteyi çıkartmaya çalışan Nedime Hanım’a duyduğu hayranlık nedeniyle Kamil Bey, daha önce hiç böyle konularla ilgilenmemiş olmasına karşın ciddi bir vatanseverlik duygusu hissetmeye başlar ve yaptığı işi sadece bir gelir kaynağı olarak görmeyi bırakır.

 

İlk olarak Karadayı’da sadece gazetecilik ile ilgilenen Kamil Bey, daha sonra Kuvayı Milliye hareketine aktif olarak katkıda bulunmaya başlar. Bir gemi dolusu cephanenin Anadolu’ya gönderilmesini sağladıktan sonra, Nedime Hanım ve birlikte çalıştığı diğer insanları ikna ederek düşmanın saldırı planlarını Anadolu’ya ulaştırma işini üstlenir.

 

Bu görev sırasında suçüstü yakalanan Kamil Bey, gözaltına alınır, fakat babasının paşa olması nedeniyle kendisine iyi davranılır. Pek çok subayın ikna çabalarına karşın hamile olan Nedime Hanım’ı suçlamayı kabul etmeyen, onun suçsuz olduğu konusunda ısrarcı olan Kamil Bey, artık bir hapis hayatı yaşamaktadır.

 

Paşaların yanı sıra karısı Nermin ve diğer akrabaları da onu ikna etmeye çalışır, fakat bu noktada Kamil Bey hem Kuvayı Milliye’ye, hem de Nedime Hanım’a karşı büyük bir inanç duymaya başlamıştır.  

 

Mahkemenin sonunda, Kamil Bey ile birlikte tutuklanan Ramiz Bey beraat eder, fakat Kamil Bey Nedime Hanım’ı suçlamaya yanaşmadığı için yedi yıl ceza alır. Roman, Kamil Bey’in yalnız kaldığı hücresine dönmesi ve yedi yıl burada yaşayacağını düşünmesi ile sona erer.