Cevap :
Cevap:
.
.
.
Doğa bize matematiğin güzelliğini kendisinde sunar. Fraktal geometri, doğanın geometrisi olarak da bilinir. Geometrik fraktali, kendini sonsuzca yineleyen bir desen veya bir kalıptır. Desen kendini giderek küçülen bir boyuta yineler. Bu nedenle geometrik bir fraktalin bir bölümünü büyülttüğümüzde tam olarak aslına benzer. Eğreltiotu bunun en güzel örneklerinden biridir.
Bir ağaca baktığımızda aslında matematiksel bir güzelliğe de bakıyoruz demektir. Bitkiler, ağaçlar Fibonacci dizisine uyar. Fibonacci dizisindeki her sayı, kendisinden önceki iki sayının toplamına eşittir. Örneğin: 1,1,2,3,5,8,13,21,… Bir ağaçta Fibonacci dizisini fark edebilmek için, seçtiğimiz bir yaprağın yönünde, bir yeni yaprağa rastlayıncaya kadar geçen tur sayısı ile, yaprak sayısını hesaplamamız gerek.
İstediğimiz herhangi bir düzlemi, yalnızca düzgün altıgenler, kareler ve eşkenar üçgenlerle mozaik gibi kaplayabiliriz.
Alanları eşit; altıgen, kare ve eşkenar üçgenden en küçük çevreye sahip olan altıgendir. Arılar bal peteğini altıgenden oluşturur, bu sayede daha az iş yapmış olurlar. Altıgen biçimine bal peteklerinde, kar tanelerinde, moleküllerde, kristallerde ve daha birçok başka alanda rastlanır.
Gözümüze en hoş gelen biçim altın orana (altın oran: 1.618) uyan biçimlerdir. Aslında günümüzde kredi kartları, bazı kitaplar, bazı eşyalar altın orana uyarlar veya çok yakındırlar. Örneğin, kredi kartları altın dikdörtgene (uzun kenarının kısa kenarına oranı) çok yakındır. Kredi kartının uzunluğu yaklaşık 8,6 cm. eni yaklaşık 5,4 cm.dir. Uzun kenarı/kısa kenarı: 8,6/5,4=1,593. Bu oran 1,618’e yani altın orana çok yakındır. Yani kredi kartları, gözümüze en hoş görünen dikdörtgen yapısına sahiptirler aslında.
Sabun köpüğünün şekli yüzey gerilimiyle belirlenir. Yüzey gerilimi, yüzeyin alanını daraltır ve sabun köpüğü kabarcığı daha az hava içerir. Yüzey alanı, belirli bir miktar hava için en aza iner. Bu durum sabun kabarcıklarının küre biçimini almasını açıklar. Sabun kabarcıklarının kenarı üçlü kesişim noktasında buluşur ve 120 derecelik açılar oluşturur.
Bir ayağı kısa olan 4 ayaklı sandalye veya masalar sallanırken; bir ayağı kısa olan 3 ayaklı tabureler neden sallanmaz? Aynı doğru üzerinde bulunmayan üç nokta bir düzlemi belirler; yani 3 ayaklı taburenin 3 ayağı da her zaman bir düzleme dayanır.
Trafikte taşıtlar, kırmızı ışığa yakalandıklarında genelde bir sonraki kırmızı ışığa da yakalanırlar. Bunun nedeni ne olabilir hiç düşündünüz mü? Yol=Hız×Zaman. Yani trafik lambasından bir sonraki trafik lambasına kadar olan mesafenin, taşıtların o yoldaki ortalama hızına bölümü, zamanı verir. İşte genelde bu zaman esnasında taşıtlar bir sonraki trafik lambasına geldiği için sürekli kırmızı ışığa veya yeşil ışığa denk gelirler. Bazen taşıtlar kırmızı ışığa yakalanmamak için hızlanırlar, işte bu nedenden ötürü hızlanırlar aslında.
Kuşlar V şeklinde dizilerek göç ederler. Bunun nedeni %60–70 enerji verimliliğini sağlamaktır.
Bir sürüde öndeki kuşlar kanat çırptıklarında hava akımının yönünü yukarı aşağı olacak şekilde değiştirmiş olurlar. Arkalarındaki kuşlar böylece daha az enerji harcayarak, fazla yorulmadan kanat çırpmış olurlar. Öndeki yorulan kuşlar arkaya geçer. Bir kuş sürüsü özellikle göç ederken bu yolu izler. Gökyüzüne baktığımızda çok fazla olan kuş sürüleri kısım kısım V şeklini alırken; biraz daha genel olarak bakıldığında genellikle altıgen şeklinde konumlanmışlardır. Bunun nedeni de daha az enerji harcamaktır. Çünkü alanları eşit olan altıgen, kare ve eşkenar üçgenden en küçük çevreye sahip olanı altıgendir ve bu sayede daha fazla kuş bir aradadır ve en fazla enerji verimi sağlanmış olur.
Matematik her yerdedir, çevremizi gözlemleyerek yeni farkındalıklar kazanabiliriz ve doğa, aslında matematik sayesinde ne yapacağını çok iyi bilir ve en uyumlu biçimleri yaratır.
157
.
.
.
İYİ AKSAMLAR
<3